• Guvernul de la Moscova ar plănui „instalarea unui lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a cerut Ministerului de Externe al Regatului Unit să „înceteze să se mai implice în provocări”, a relatat agenția de știri de stat TASS.

Ministerul britanic de Externe a declarat, într-un comunicat, că deține informații potrivit cărora guvernul de la Moscova plănuiește „instalarea unui lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”, relatează CNN.

„Fostul deputat ucrainean Evhen Murayev este considerat un potențial candidat”, a precizat Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare. Murayev a declarat sâmbătă pentru CNN că „nu există nimic de comentat” în legătură cu acuzațiile, întrucât este cetățean ucrainean și se confruntă încă cu sancțiuni rusești.

Declarația a continuat cu numele altor patru foști oficiali ucraineni, afirmând: „Avem informații că serviciile de informații rusești mențin legături cu numeroși foști politicieni ucraineni”, inclusiv Serhiy Arbuzov, prim-viceprim-ministru al Ucrainei din 2012 până în 2014 și prim-ministru interimar în 2014, Andriy Kluyev, prim-viceprim-ministru din 2010 până în 2012 și șef de cabinet al fostului președinte ucrainean Ianukovici, Vladimir Sivkovici, fost șef adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare (RNBO) și Mykola Azarov, prim-ministru al Ucrainei în perioada 2010-2014, se arată în comunicat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Unii dintre aceștia au contacte cu ofițeri de informații ruși implicați în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, a adăugat comunicatul Ministerului britanic de Externe. Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora ar plănui să atace Ucraina.

Duminică dimineață, Ministerul de Externe al Rusiei a cerut Ministerului de Externe al Regatului Unit să „înceteze să se mai implice în provocări”, a relatat agenția de știri de stat TASS.

„Dezinformarea răspândită de Ministerul britanic de Externe este încă o dovadă că acestea sunt țările NATO, conduse de anglo-saxoni, care escaladează tensiunile în jurul Ucrainei. Facem apel la Ministerul britanic de Externe să înceteze activitățile provocatoare, să nu mai răspândească prostii și să se concentreze pe studierea istoriei jugului tătaro-mongol”, a declarat pentru TASS un reprezentant al Ministerului rus de Externe.