• Ea a murit vineri, în locuința sa din Lincoln, Massachusetts.
  • Ultima nepoată supraviețuitoare a lui Sigmund Freud avea 97 de ani.
  • Profesoara Freud, care a predat psihologia la Simmons College (în prezent Simmons University) din Boston, și-a dedicat cariera de psihosociolog protejării copiilor și introducerii feminismului în domeniul asistenței sociale.

Sophie Freud, care a predat psihologia la Simmons College (în prezent Simmons University) din Boston, și-a dedicat cariera de psihosociolog protejării copiilor și introducerii feminismului în domeniul asistenței sociale.

Sophie Freud a fugit de asaltul nazist din Europa și a evadat în Statele Unite, unde, în calitate de profesor și asistent social psihiatric, a contestat bazele terapeutice ale teoriilor psihanalizei bunicului său Sigmund. Ea a murit vineri, în locuința sa din Lincoln, Massachusetts. Ultima nepoată supraviețuitoare a lui Sigmund Freud avea 97 de ani.

Fiica ei, Andrea Freud Loewenstein, a declarat cauza decesului ca fiind a fost cancerul pancreatic, potrivit New York Times.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Fiind unul dintre puținii membri supraviețuitori ai familiei sale care l-au cunoscut personal pe Dr. Freud, a fost crescută în ceea ce mama sa numea un „ghetou evreiesc din clasa mijlocie superioară” din Viena, într-o gospodărie turbulentă în care părinții ei duceau vieți separate, iar bunicii, mătușile și alte rude din toate părțile se amestecau.

Am fost desemnată ca fiind o Freud, o distincție care a implicat propriile probleme”, a scris profesoara Freud în „Living in the Shadow of the Freud Family” (2007), un amalgam de scrisori.

Cu toate acestea, ea a supraviețuit înstrăinării părinților ei; dușmăniei acerbe cu fratele ei; unei relații și reconcilieri dificile cu mama ei; 40 de ani de căsătorie până când a divorțat de soțul ei; și creșterea a trei copii de succes – toate acestea fără să fi urmat vreodată ea însăși o psihoterapie.

Sophie a criticat munca bunicului ei

Sunt foarte sceptică în ceea ce privește mare parte din psihanaliză”, a declarat ea pentru The Boston Globe în 2002. „Cred că este o indulgență atât de narcisistă încât nu pot să cred în ea”.

La zeci de ani de la moartea bunicului ei din cauza cancerului, în 1939, profesoara Freud a considerat că multe dintre teoriile sale fundamentale sunt „atât de strălucitoare, cât și discutabile”, după cum a spus ea.

Și-a intensificat criticile într-un interviu pentru un film de televiziune canadian, „Neighbours: Freud și Hitler la Viena” (2003), spunând: „În ochii mei, atât Adolf Hitler, cât și bunicul meu au fost falși profeți ai secolului XX”. Ei împărtășeau, în cuvintele ei, „ambiția de a-i convinge pe alți oameni de singurul și unicul adevăr pe care îl descoperiseră”.

Miriam Sophie Freud s-a născut la Viena, la 6 august 1924. Tatăl ei, Jean Martin Freud (cunoscut sub numele de Martin), a fost fiul cel mare al lui Sigmund Freud și avocat care a devenit directorul Editurii Psihanalitice a doctorului Freud. Mama ei, Ernestine (Drucker) Freud, a fost logoped, cunoscută sub numele de Esti.