- Ea a murit vineri, în locuința sa din Lincoln, Massachusetts.
- Ultima nepoată supraviețuitoare a lui Sigmund Freud avea 97 de ani.
- Profesoara Freud, care a predat psihologia la Simmons College (în prezent Simmons University) din Boston, și-a dedicat cariera de psihosociolog protejării copiilor și introducerii feminismului în domeniul asistenței sociale.
Sophie Freud, care a predat psihologia la Simmons College (în prezent Simmons University) din Boston, și-a dedicat cariera de psihosociolog protejării copiilor și introducerii feminismului în domeniul asistenței sociale.
Advertisment
Sophie Freud a fugit de asaltul nazist din Europa și a evadat în Statele Unite, unde, în calitate de profesor și asistent social psihiatric, a contestat bazele terapeutice ale teoriilor psihanalizei bunicului său Sigmund. Ea a murit vineri, în locuința sa din Lincoln, Massachusetts. Ultima nepoată supraviețuitoare a lui Sigmund Freud avea 97 de ani.
Fiica ei, Andrea Freud Loewenstein, a declarat cauza decesului ca fiind a fost cancerul pancreatic, potrivit New York Times.
Recomandări
Fiind unul dintre puținii membri supraviețuitori ai familiei sale care l-au cunoscut personal pe Dr. Freud, a fost crescută în ceea ce mama sa numea un „ghetou evreiesc din clasa mijlocie superioară” din Viena, într-o gospodărie turbulentă în care părinții ei duceau vieți separate, iar bunicii, mătușile și alte rude din toate părțile se amestecau.
„Am fost desemnată ca fiind o Freud, o distincție care a implicat propriile probleme”, a scris profesoara Freud în „Living in the Shadow of the Freud Family” (2007), un amalgam de scrisori.
Cu toate acestea, ea a supraviețuit înstrăinării părinților ei; dușmăniei acerbe cu fratele ei; unei relații și reconcilieri dificile cu mama ei; 40 de ani de căsătorie până când a divorțat de soțul ei; și creșterea a trei copii de succes – toate acestea fără să fi urmat vreodată ea însăși o psihoterapie.
Sophie a criticat munca bunicului ei
„Sunt foarte sceptică în ceea ce privește mare parte din psihanaliză”, a declarat ea pentru The Boston Globe în 2002. „Cred că este o indulgență atât de narcisistă încât nu pot să cred în ea”.
La zeci de ani de la moartea bunicului ei din cauza cancerului, în 1939, profesoara Freud a considerat că multe dintre teoriile sale fundamentale sunt „atât de strălucitoare, cât și discutabile”, după cum a spus ea.
Și-a intensificat criticile într-un interviu pentru un film de televiziune canadian, „Neighbours: Freud și Hitler la Viena” (2003), spunând: „În ochii mei, atât Adolf Hitler, cât și bunicul meu au fost falși profeți ai secolului XX”. Ei împărtășeau, în cuvintele ei, „ambiția de a-i convinge pe alți oameni de singurul și unicul adevăr pe care îl descoperiseră”.
Miriam Sophie Freud s-a născut la Viena, la 6 august 1924. Tatăl ei, Jean Martin Freud (cunoscut sub numele de Martin), a fost fiul cel mare al lui Sigmund Freud și avocat care a devenit directorul Editurii Psihanalitice a doctorului Freud. Mama ei, Ernestine (Drucker) Freud, a fost logoped, cunoscută sub numele de Esti.
Partenerii noștri