• Viața și moartea Lisei Dmitrieva, în vârstă de patru ani, care a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Vinnîțea din centrul Ucrainei, este un simbol al unui conflict în care moartea vine adesea fără avertisment.
  • O serie de videoclipuri și imagini postate pe rețelele de socializare par să urmărească ultimele ore de viață ale Lisei, care a împlinit patru ani în martie, în plină invazie rusă în Ucraina.
  • Mama ei, Irina, și-a pierdut piciorul în atacul Rusiei, care a fost condamnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca fiind un act deschis de terorism”.

Viața și moartea Lisei Dmitrieva, în vârstă de patru ani, care a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Vinnîțea din centrul Ucrainei, este un simbol al unui conflict în care moartea vine adesea fără avertisment.

O serie de videoclipuri și imagini postate pe rețelele de socializare par să urmărească ultimele ore de viață ale Lisei, care a împlinit patru ani în martie, în plină invazie rusă în Ucraina.

Mama ei, Irina, și-a pierdut piciorul în atacul Rusiei, care a fost condamnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca fiind un act deschis de terorism”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Mama Lisei se plimba cu fiica ei, iar micuța împingea de un cărucior roz și negru. Cele două mergeau la un centru educațional dintr-un oraș pe care mulți îl considerau sigur, deoarece se afla departe de linia frontului, la patru ore de mers cu mașina la vest de capitala Kiev.

În primul cadru, realizat la ora 9.38, Lisa poate fi văzută în jambieri albi și un top din denim albastru cu un petic în formă de ou pe umăr, împingându-și propriul cărucior. Părul ei este prins cu o agrafă albă în formă de fluture.

Lisa zâmbește și își privește mama care mergea alături de ea. Irina, îmbrăcată în alb și zâmbind timid, intră în cadru. În imaginea următoare, Lisa poate fi văzută ghemuită lângă o masă joasă din centrul educațional, studiind o foaie cu fotografii în timpul unei ședințe de logopedie.

Cu puțin timp înainte de ora 11.00, mama și fiica au ieșit să se plimbe pe trotuarul de pe o parte a Pieței Premejoy din Vinnîțea, trecând pe lângă Casa Ofițerilor din oraș, o fostă clădire din epoca sovietică cu o colonadă, care este acum folosită ca centru cultural pentru concerte și spectacole.

Lisa nu a mai ajuns acasă. La scurt timp după ora 11.00, trei dintre cele șapte rachete lansate de un submarin rusesc din Marea Neagră au lovit piața, explodând în apropierea centrului cultural, aruncând în aer ferestrele unei clădiri cu mai multe etaje și incendiind zeci de mașini într-o parcare din apropiere.

În mijlocul măcelului, alte imagini înfiorătoare o arată pe Lisa moartă și scaunul ei cu rotile răsturnat. În apropiere se află un picior tăiat. În unele cadre, se vede mâna unui soldat care se îndreaptă spre cărucior. Fragmente mari de metal sunt împrăștiate în piață, iar o coloană de fum gros umple cerul.

Lisa este unul dintre cei trei copii uciși în atacul de pe o stradă aglomerată dintr-un oraș care a fost relativ neatins de invazie. Mama ei a supraviețuit exploziei cu răni grave.

Olena Zelenska, soția președintelui Zelenski, a declarat că a recunoscut-o pe fetiță dintr-un filmuleț de Crăciun pe care l-a făcut pentru a marca sărbătorile.

 „Astăzi am fost îngroziți să vedem o fotografie cu un cărucior de copii răsturnat din Vinnîțea. Și apoi, citind știrile, mi-am dat seama că o cunoșteam pe această fată”, a scris Zelenska într-o postare ulterioară pe Twitter. Ne-am cunoscut în timp ce înregistram un videoclip pentru sărbătorile de Crăciun.”

În videoclipul postat alături de comentariile sale, Lisa poate fi văzută pictând alături de Prima Doamnă.

Lisa a reușit să se picteze nu numai pe ea, ci și pe toți ceilalți copii, pe mine, pe cameramani și pe regizor”, scrie Olena Zelenska.