- Un agent al serviciilor secrete nord-coreene riscă să fie executat după ce a fost prins folosindu-se de privilegiile sale de internet pentru a-l căuta pe Kim Jong-un pe Google.
- Cel care l-a cercetat pe liderul țării riscă să fie executat prin împușcare, a declarat o sursă din minister pentru Daily NK, un ziar cu sediul în Coreea de Sud vecină.
- Incidentul a dus acum la o represiune puternică în cadrul ministerului, anchetatorii urmărind, de asemenea, dacă agenții implicați au divulgat informații ilicite altora.
Un agent al serviciilor secrete nord-coreene riscă să fie executat după ce a fost prins folosindu-se de privilegiile sale de internet pentru a-l căuta pe Kim Jong-un pe Google. Coreea de Nord limitează strict accesul la internet pentru a împiedica cetățenii săi să afle despre lumea exterioară, iar agenții nu pot intra pe internet fără permisiunea șefilor lor.
Mai mulți agenți din cadrul Biroului secret 10 al regimului, care supraveghează toate comunicațiile electronice interne și externe, au fost prinși navigând pe internet fără autorizație. Acum, cel care l-a cercetat pe liderul țării riscă să fie executat prin împușcare, a declarat o sursă din minister pentru Daily NK, un ziar cu sediul în Coreea de Sud vecină. O sursă de la Pyongyang a declarat că agenții au fost denunțați de un coleg din Ministerul Securității Statului, ceea ce a determinat o inspecție a activității lor, care a descoperit cercetările ilicite.
Sursa a declarat: „Departamentele Biroului 10 au acces la internet, ceea ce le-a permis agenților să își oprească dispozitivele de înregistrare a cuvintelor de căutare și să caute pe internet cât de mult doresc fără probleme. Dar, după ce un nou șef de birou a preluat conducerea, chiar și aceste probleme de rutină de până acum s-au transformat în incidente majore.”
Greg Scarlatoiu, director al Comitetului pentru drepturile omului în Coreea de Nord, a declarat că firewall-ul informațional al regimului se destramă. El a spus: „Chiar și cei mai de încredere agenți ai regimului Kim încearcă acum să acceseze informații din lumea exterioară. Regimul familiei Kim a rămas la putere prin coerciție copleșitoare, pedepse, supraveghere și control al informațiilor. Regimul continuă să vadă informațiile foarte limitate care intră în țară din lumea exterioară ca pe o amenințare gravă la adresa puterii sale. În ciuda eforturilor regimului, firewall-ul informațional nord-coreean se destramă încet, dar sigur și constant. Datorită informațiilor introduse pe ascuns în țară, opresiunea cu care se confruntă nord-coreenii se va sfârși în cele din urmă rapid.”
Toți indivizii prinși erau tineri, care începuseră să lucreze la birou la sfârșitul anului trecut, după absolvire, unii cu rang mediu și alții cu rang superior. Potrivit Daily NK, aceștia dezvoltaseră programe de calculator pentru firewall-ul intern al țării, precum și pentru gestionarea accesului la distanță, a sistemelor de ascultare și de securitate.
Incidentul a dus acum la o represiune puternică în cadrul ministerului, anchetatorii urmărind, de asemenea, dacă agenții implicați au divulgat informații ilicite altora. Acțiunile agentului care l-a cercetat pe lider au fost considerate deosebit de impardonabile, deoarece acesta era un „războinic al securității însărcinat cu apărarea celei mai mari demnități Kim Jong-un cu prețul vieții sale”.
„Doar acest act… ar putea fi împușcat”, a scris ziarul. Articolul nu a specificat dacă Google a fost motorul de căutare folosit, dar acesta este unul dintre cele două motoare de căutare principale din țara vecină Coreea de Sud, alături de Naver. Doar câtorva nord-coreeni li se permite accesul la internet, iar majoritatea trebuie să se mulțumească cu un serviciu de intranet administrat de regim, unde fluxul de informații este strict monitorizat.