• Membri ai grupului au fost desfășurați în ultimii ani în Yemen, Siria, Libia, Sudan, Mozambic și Madagascar.
  • Kadîrov, șeful Republicii Cecene, a declarat duminică că intenționează să înființeze un grup privat după ce va părăsi serviciul public.
  • Informația a fost raportată și de Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că intenționează să creeze o armată privată care să concureze cu Grupul Wagner.

Grupul Wagner este o forță militară privată fondată de Evgheni Prigozhin, un alt aliat al lui Putin. Unitatea paramilitară a fost acuzată anterior de încălcări ale drepturilor omului și de atacuri asupra civililor în diferite țări, inclusiv în Mali și Republica Centrafricană. Membri ai grupului au fost, de asemenea, desfășurați în ultimii ani în Yemen, Siria, Libia, Sudan, Mozambic și Madagascar, potrivit unui raport din 2022 al Brookings Institution.

Kadîrov, șeful Republicii Cecene, a declarat duminică că intenționează să înființeze un grup privat după ce va părăsi serviciul public.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Deja acum putem spune cu încredere că Wagner și-a dovedit în mod incontestabil eficiența din punct de vedere militar și a tras o linie sub speculațiile privind oportunitatea sa. Fără nicio îndoială, astfel de formațiuni profesionale sunt necesare și necesare. Prin urmare, când îmi voi termina activitatea în serviciul civil, intenționez serios să concurez cu dragul nostru FRATE Evgeny [sic] Prigozhin și să creez o companie militară privată. Cred că totul va merge bine”, a scris el pe canalul său de Telegram.

Informația a fost raportată și de Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, care a comentat duminică pe Twitter că Rusia este în curs de transformare într-o societate feudală descentralizată”.

Kadîrov a mai spus că Grupul Wagner, care a fost puternic implicat în actualele lupte din Ucraina și a ajutat armata rusă în anexarea Crimeei în 2014, a obținut rezultate impresionante în zona NVO (Novorossia), în ciuda tuturor dificultăților”. Novorossiya sau Noua Rusie a fost un proiect politic de confederație declarată în 2014 a Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk, care erau controlate la acea vreme de separatiștii pro-ruși.

Luptătorii forțelor speciale cecene Akhmat pot spune cel mai bine despre calitățile pozitive ale asociaților lor din PMC-uri [companii militare private]. Împreună, cot la cot, în strânsă cooperare, ei eliberează pământul de spiritele rele fasciste… ei merg sistematic înainte, rămânând fideli datoriei și onoarei militare”, a declarat el.