• Pe 16 martie 2020 președintele Klaus Iohannis decreta stare de urgență în România
  • Pe 22 martie 2020 era înregistrat în România primul deces provocat de COVID-19
  • Pfizer și BioNtech anunțau pe 14 aprilie 2020 că încep să colaboreze pentru dezvoltarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19

16 martie 2020 – o dată pe care o ții minte, chiar dacă nu e ziua ta de naștere. E ziua care te-a învățat să trăiești altfel. Să supraviețuiești și să te reinventezi. Cu două zile înainte, președintele ți-a spus că de pe 16 te închide în casă pentru că nu are altă soluție ca să scăpăm de COVID. OMS încă bâjbâia.

Armata a ieșit pe străzi, civilii stăteau baricadați în case. Un război în care nu s-a tras un cartuș, dar care încă se poartă pe toată planeta.

22 martie 2020

Șase zile mai târziu, România consemna primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Un om de 67 de ani, care avea afecţiuni preexistente foarte grave. De aici a pornit numărătoarea neagră: a morților și a celor care intră în ATI. Locul de unde cei mai mulți nu se mai întorc.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Statistica e necruțătoare, procentul sună ca o sentință – 70% rată de mortalitate la Terapie Intesivă. Într-un an, aproape 900.000 dintre noi am făcut cunoștință cu SARSCOV2. Peste 21.000 au pierdut lupta, aproape 800 de mii au învins virusul.

11 martie 2020

Peste 3 milioane de elevi și studenți intră într-un experiment unic: închiderea școlilor. Un an mai târziu nimeni nu știe să explice costurile și efectele școlii online. Și nici dacă decizia a contribuit decisiv la limitarea răspândirii virusului.

14 aprilie 2020

Am primit prima veste bună. În Europa, Pfizer/BioNTech anunța un acord de colaborare globală pentru dezvoltarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. În aceeași zi, în România, președintele anunța prelungirea stării de urgență pentru încă o lună.

18 mai 2020

România renunță la starea de urgență și adoptă starea de alertă. Punct în care suntem și astăzi.

Între timp, tu și tot restul planetei învățați că familia, cei apropiați sau pereții casei sunt noua ta viață socială. S-au închis restaurante, baruri, săli de spectacole și chiar parcuri. Ai învățat să trăiești altfel și ai arătat-o online, singurul loc rămas deschis. Din 18 martie, zeci de mii de oameni, din toate colțurile lumii au început să posteze ce văd de la fereastră sub hashtag-ul #frommywindow.

8 iunie 2020

Banca Mondială anunța „cea mai profundă” recesiune de la Al Doilea Război Mondial încoace și estima că economia mondială se va contracta cu 5,2% în 2020.

2 iulie 2020

OMS declara că 17 potențiale vaccinuri se aflau în faza testelor clinice pe oameni

11 august 2020

Peste o lună, Vladimir Putin anunța mândru că Rusia are vaccinul anti-COVID, iar fiica sa și l-a injectat deja. Lumea făcea cunoștință cu „Sputnik V”.

Între timp, în București nu mai erau locuri la ATI, iar avioanele Armatei începeau să mute pacienți dintr-un oraș în altul. Politicienii îți promiteau că iau măsuri ca lucrurile să se schimbe. Șapte luni mai târziu, suntem în aceeași situație.

18 septembrie 2020

OMS anunța 29,9 milioane de cazuri de infectare în întreaga lume, 5 milioane doar în Europa. Numărul deceselor, la nivel global, se apropia de un milion.

9 noiembrie 2020

Comisia Europeană informa că Uniunea Europeană va finaliza contractul cu Pfizer/BioNTech pentru achiziția a 300 milioane de doze de vaccin. Noi aveam alte probleme.

Ministerul Agriculturii decidea închiderea piețelor fără a ști numărul lor exact și, mai ales, fără a ști dacă piețele reprezintă focare de infecție. Măsura a rămas în picioare vreme de aproape o lună, cu scandal și pierderi.

14 noiembrie 2020

Piederi mult mai importante aveam peste cinci zile. Era momentul în care toți descopeream că secțiile ATI sunt bombe care pot exploda în orice moment. Incendiul izbucnit în ATI-ul de la Piatra Neamț a ucis 10 oameni pe loc. Alți doi au murit după.

Un nou Colectiv pentru care nu avem o explicație oficială nici azi, dar care a arătat cum medici, asistenți, infirmieri și pacienți își riscă viața la fiecare intrare în secțiile de Terapie Intesivă. Și pentru că sistemul a fost incapabil să răspundă, în februarie 2021 mureau alți 16 pacienți. Într-un alt incendiu, fără nicio cauză oficială, izbucnit la Institutul Matei Balș.

17 decembrie 2020

Europa devenea prima regiune din lume care a înregistrat mai mult de jumătate de milion de decese provocate de COVID-19. Era epicentrul epidemiei, alături de SUA, încă din octombrie.

1 ianuarie 2021

Noul an începe cu un raport sumbru – peste 83 de milioane de infectări și peste 1,8 milioane de decese în întreaga lume.

6 ianuarie 2021

Mai câștigăm o armă în războiul cu virusul. Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea condiționață a vaccinului Moderna. AstraZeneca ajungea la noi în februarie.

Ai parcurs un an întreg în care ai stat izolat, sub diverse forme. Dar, n-ai fost singur. Pentru prima dată, omenirea a stat în izolare împreună. Conectată online la cote care nu știm încă ce au schimbat, fundamental, în viața noastră.