• Războiul din Ucraina, care a început în urmă cu un an, a ucis mii de oameni, a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele, a redus oraşe întregi la ruine şi a alimentat temerile că această confruntare ar putea deveni un conflict deschis între Rusia şi NATO.
  • Situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte dificile, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un discurs video la începutul zilei de vineri.
  • Ministerul rus a afirmat joi că Ucraina – care se învecinează cu Republica Moldova – reprezintă o amenințare directă pentru trupele ruse din regiunea rusofonă.

Uniunea Europeană dorește să consolideze controalele împotriva spionilor ruși

Uniunea Europeană trebuie să consolideze controalele în ceea ce priveşte vizele şi securitatea frontierelor pentru a-i împiedica pe spionii ruşi să intre în spaţiul Schengen, a declarat vineri, la Atena, în cadrul unei conferinţe privind controlul frontierelor, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, relatează AFP.

Comisarul european a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin ,, doreşte de asemenea să distrugă Uniunea Europeană… Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate” .

,,Avem nevoie de controale mai stricte asupra cererilor de viză şi de o securitate mai mare la frontierele noastre” , a adăugat ea.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Un nou sistem de schimb de informaţii în spaţiul Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, a precizat Ylva Johansson, apreciind că România şi Bulgaria ar trebui incluse, de asemenea, în spaţiul Schengen în acest an pentru a contribui la schimbul de informaţii în domeniul poliţiei.

,,Astăzi, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt verificaţi de sistemul de schimb de informaţii din cadrul Schengen. Aceasta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt verificaţi” , a explicat ea.

Sunt necesare controale biometrice în cazul în care agenţi ar folosi paşapoarte false, a susţinut responsabilul european, menţionând că aproximativ 400 de spioni ruşi au fost expulzaţi din UE anul trecut.

În faţa acestei necesităţi de consolidare a controalelor la frontieră şi de utilizare a noilor tehnologii, comisarul UE a estimat că actualul buget european de ,,6,6 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor nu este suficient” .

Ucraina emite un timbru poştal care reproduce o pictură murală a lui Banksy

Administraţia de la Kiev a emis vineri un timbru poştal care reproduce o pictură murală realizată de artistul stradal britanic Banksy, în care apare un băiat care învinge un bărbat adult la judo, pentru a marca un an de la invazia totală a Rusiei în Ucraina.

Pictura a fost realizată de Banksy pe un zid în oraşul Borodianka, la nord-vest de Kiev, unde multe clădiri au fost reduse la ruine de către avioanele ruseşti la începutul invaziei, care a început acum un an, exact în această zi.

Imaginea se inspiră de la preşedintele rus Vladimir Putin, cunoscut practicant de arte marţiale, şi înfăţişează un tânăr judoka reprezentând Ucraina care doboară un bărbat în toată firea.

Fraza „Dispari, Putin” a fost adăugată în partea din stânga jos a noului timbru, scrie France 24

Locuitorii capitalei s-au înghesuit vineri să cumpere noile timbre, de la principalul oficiu poştal din piaţa centrală a Kievului, Maidan.

Banca Mondială dezvăluie un grant suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială a anunțat vineri un nou grant de 2,5 miliarde de dolari din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Ucraina.

,,La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, lumea continuă să fie martoră la distrugerile îngrozitoare provocate țării și poporului său” , a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând totodată că au fost distribuite 18,5 miliarde de dolari din totalul de 20,6 miliarde de dolari, fonduri deja strânse în cadrul programului PEACE, care au ajuns la peste 12 milioane de ucraineni.

Ultimele fonduri USAID vor fi transferate Kievului după ce banca va verifica cheltuielile eligibile.

Miting la Paris pentru a onora rezistența ,,eroică” a poporului ucrainean

Sute de persoane s-au adunat vineri seară la Paris pentru a aduce un omagiu rezistenței ,,eroice” a poporului ucrainean și pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, la un an de la invadarea țării de către Rusia.

În mulțimea adunată în Place de la République, în centrul capitalei franceze, mai multe persoane s-au înfășurat într-un steag ucrainean la mitingul care a adus, de asemenea, un omagiu victimelor conflictului.

Pe una dintre pancartele afișate în mulțime se putea citi ,,Suntem cu toții responsabili pentru ceea ce nu încercăm să împiedicăm” și ,,Putin peste tot, dreptatea nicăieri” .

Volodimir Zelenski spune că are în plan o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că plănuiește o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, după ce Beijingul a făcut propuneri pentru o soluționare a conflictului cu Moscova.

,,Intenționez să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Va fi important pentru securitatea globală. China respectă integritatea teritorială și trebuie să facă totul pentru a se asigura că Rusia părăsește teritoriul Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.

G7 va ,,lua măsuri” împotriva țărilor care susțin războiul Rusiei în Ucraina

Grupul celor șapte națiuni (G7) ia măsuri împotriva actorilor din țările terțe care ,,sprijină material războiul Rusiei în Ucraina” , a anunțat blocul într-o declarație în care și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

În declarație se arată:

Facem apel la țările terțe sau la alți actori internaționali care încearcă să se sustragă sau să submineze măsurile noastre să înceteze să mai ofere sprijin material războiului Rusiei sau să suporte costuri severe.

Pentru a descuraja această activitate în întreaga lume, luăm măsuri împotriva actorilor din țările terțe care sprijină material războiul Rusiei din Ucraina.

G7 este format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA.

Rusia ,,apreciază” eforturile Chinei de a pune capăt conflictului

Rusia afirmă că ,,apreciază” eforturile Chinei de a pune capăt conflictului din Ucraina, dar insistă că trebuie să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică.

,,Împărtășim considerațiile Beijingului” , a declarat ministerul rus de externe într-o declarație, dar a precizat că Kievul ar trebui să ,,recunoască noile realități teritoriale”, în timp ce propunerile Beijingului includ respectarea ,,integrității teritoriale” a Ucrainei.

AFRICA

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, Volodimir Zelenski a explicat că dorește să se apropie de Africa și de America Latină pentru a contracara influența crescândă a Rusiei în aceste regiuni.

MINUT(E) DE TĂCERE

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a păstrat un minut de reculegere la prima aniversare de la începutul invaziei soldaților ruși în Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, președintele ucrainean Voloimir Zelenski a respectat, de asemenea, un moment de reculegere pentru ,,jurnaliștii uciși” de la începutul conflictului.

Cel puțin 15 persoane au fost reținute la Sankt Petersburg pentru proteste în sprijinul Ucrainei

La Sankt Petersburg, au fost reținute cel puțin 15 persoane care au venit să depună flori la monumentul lui Taras Șevcenko în semn de susținere a Ucrainei, relatează OVD-Info, potrivit BBC.

Una dintre persoanele reținute la Sankt Petersburg a declarat că a fost acuzată de un articol privind încălcarea restricțiilor privind coronavirusul (articolul 20.6.1 din Codul de infracțiuni administrative).

De asemenea, se raportează că cel puțin trei femei au fost reținute la Moscova, în apropierea monumentului Lesiei Ukrainka.

Alte trei persoane au fost reținute în Ekaterinburg – tot la mitingurile de depunere de flori.

Rețineri au loc și în alte orașe din Rusia – Irkutsk, Korolev, Barnaul și altele.

China sprijină deschis Rusia pe hârtie

Documentul prezentat de China ,,nu este un plan de pace” , afirmă Josep Borrell. Într-un document în 12 puncte publicat vineri, China a cerut Rusiei și Ucrainei să poarte discuții de pace și a respins orice utilizare a armelor nucleare.

,,Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil” pentru o ,,soluție pașnică” , a declarat Ministerul chinez de Externe.

Polonia blochează un alt pachet de sancțiuni UE – „prea slab”

Din cauza unei dispute privind importurile de cauciuc din Rusia, Polonia a blocat un alt pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Sancțiunile sunt „prea ușoare și prea slabe” , spune premierul polonez Mateusz Morawiecki la Kiev.

Potrivit diplomaților UE, principala preocupare este importul de cauciuc rusesc, pentru care Italia cere o perioadă de tranziție mai lungă.

Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE include și restricții la export în valoare de 11 miliarde de euro și îngheață soldurile a trei bănci și a mai multor companii, inclusiv companii iraniene suspectate că furnizează drone Rusiei.

De fapt, ar fi trebuit să fie adoptat vineri pentru a marca aniversarea începerii războiului.

Suedia va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat vineri că Suedia va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina, printre alte arme, potrivit Baha.

,,Pachetul militar de astăzi include și alte componente de apărare aeriană. Vom continua să ajutăm Ucraina să câștige războiul” , a declarat premierul pe Twitter.

Suedia se alătură astfel unui grup de țări care au dat undă verde pentru trimiterea acestui model de tancuri de luptă către Kiev; printre acestea se numără Germania, Polonia și Spania.

Zelenskii se va alătura liderilor G7 pentru discuții virtuale pentru a discuta despre sancțiuni

Volodimir Zelenski urmează să participe la un summit online cu liderii Grupului celor șapte democrații bogate (G7), de la care se așteaptă să promită mai mult sprijin pentru Ucraina și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei.

Joe Biden a anunțat noi sancțiuni americane împotriva Rusiei în cursul zilei de astăzi, iar alți aliați occidentali sunt așteptați să facă același lucru în jurul summitului pentru a marca aniversarea unui an de la invazia Rusiei.

Actualul președinte al G7, Japonia, a declarat că ia în considerare noi măsuri, fără a oferi detalii.

G7 este format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.

Joe Biden a transmis pe Twitter sprijinul său pentru Ucraina astăzi

Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată”, a scris președintele american.

Moscova avertizează că acțiunile împotriva trupelor sale din Moldova ar fi un atac direct la adresa Rusiei

Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că orice acțiuni care amenință trupele sale din regiunea separatistă moldovenească Transnistria vor fi considerate un atac direct la adresa Rusiei și vor declanșa un răspuns adecvat”.

China cere discuții de pace

Guvernul Chinei a făcut apel la discuții de pace între Ucraina și Rusia, îndemnând în același timp toate părțile să evite escaladarea nucleară și să pună capăt atacurilor asupra civililor, într-o declarație care pare să mențină poziția Beijingului potrivit căreia Occidentul alimentează conflictul.

Documentul de poziție în 12 puncte a fost publicat vineri, la prima aniversare a invaziei Rusiei și înainte de un discurs așteptat al președintelui chinez, Xi Jinping. Documentul afirmă că comunitatea internațională ar trebui să creeze condiții și platforme” pentru reluarea negocierilor și susține că China va continua să joace un rol constructiv în această privință”.

Polonia a livrat Ucrainei primele sale tancuri Leopard

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că țara sa a livrat primele tancuri Leopard Ucrainei.

Duda, în discursul său de deschidere a unei reuniuni a Consiliului de securitate națională de la Varșovia, a declarat că este fericit că Polonia a fost prima națiune care a oferit aceste tancuri avansate Ucrainei.

Mesajul lui Zelenski la Berlin

Ucraina este capabilă să pună capăt invaziei ruse din acest an, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o adresă video la un eveniment comemorativ la Berlin cu ocazia primei aniversări a războiului. Reflectând asupra anului care a trecut, Zelenski a vorbit cu îndrăzneală despre anul următor. Ucraina are puterea de a câștiga „în unitate, hotărâtă și fermă”, a spus el. El a mulțumit, de asemenea, Germaniei și tuturor aliaților pentru că sunt alături de țara sa și a spus că, datorită sprijinului acordat Ucrainei, nicio națiune nu ar „îndrăzni să agreseze o altă națiune dacă știe că lumea liberă va apăra acea națiune”.

Viktor Orban: Suedia şi Finlanda trebuie să fie corecte dacă vor tratament corect în privinţa aderării la NATO

Orban a precizat că guvernul pe care îl conduce a cerut parlamentului să sprijine candidaturile celor două ţări pentru aderarea la NATO.

El a adăugat, totuşi, că „unii deputaţi din partidele de guvernare nu sunt extrem de entuziaşti”, deoarece, printre altele, „aceste state răspândesc minciuni evidente despre democraţia noastră şi despre statul de drept aici”. Parlamentul de la Budapesta va începe miercuri să dezbată cererile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică ale Suediei şi Finlandei.

Spania ia în calcul trimiterea a până la 10 tancuri Leopard în Ucraina – premierul Pedro Sanchez

Spania ar putea creşte numărul tancurilor Leopard 2A4 pe care le va trimite Ucrainei la 10, de la şase cât a promis iniţial, a afirmat joi premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită la Kiev. Madridul va discuta despre potenţiale livrări de aeronave cu partenerii din NATO şi UE, a menţionat acesta.

„Aşa cum a spus ieri ministrul apărării în parlament, vom trimite şase Leopard 2A4. Intenţionăm să vedem pe parcursul următoarelor săptămâni şi luni dacă putem creşte totalul la zece”, a declarat presei Pedro Sanchez, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ajunul împlinirii unui an de la invazia rusă.

Un mesaj al Regelui Charles la un an de invazie

Ucrainenii au suferit inimaginabil” din cauza invaziei Rusiei, a declarat Regele Carol într-un mesaj care marchează prima aniversare a conflictului. Monarhul în vârstă de 74 de ani a spus că poporul ucrainean a dat dovadă de „un curaj și o reședință cu adevărat remarcabile” împotriva forțelor lui Vladimir Putin.

„Lumea a privit cu groază la toată suferința inutilă provocată ucrainenilor, pe mulți dintre ei am avut marea plăcere de a-i întâlni aici, în Marea Britanie, și, de fapt, în întreaga lume, din România până în Canada”, a adăugat el.

Țările G7 intenționează să mențină activele suverane rusești înghețate până la rezolvarea conflictului din Ucraina

G7 va indemna țările să se abțină de la ajutorul militar pentru Moscova Grupul celor Șapte va cere vineri să se abțină de la trimiterea de ajutoare militare Rusiei, în timpul unui summit virtual de vineri, a declarat premierul japonez, el însuși membru al G7.

„Având în vedere sprijinul militar al Rusiei din partea țărilor terțe care a fost raportat, G7 intenționează să ceară încetarea acestui sprijin”, a declarat Fumio Kishida reporterilor, cu câteva ore înainte ca Japonia să anunțe că prezida întâlnirea.

Medvedev a transmis un mesaj despre victorie

El a scris că victoria va fi obținută, iar negocierile ulterioare vor fi dificile și nervoase. Apoi, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse nu exclude momentul în care noul guvern de la Kiev va începe să provoace un alt conflict mondial: „Acest lucru nu poate fi permis. De aceea este atât de important să atingem toate obiectivele operațiunii militare speciale.”

Mesajul Ursulei von der Leyen la un an de război

„Onorăm curajul poporului ucrainean. Memoria celor căzuți. Forța unei țări întregi în rezistență. Aprindeți această lumină ca să ne amintim că împreună putem depăși chiar și cele mai întunecate vremuri”

Der Spiegel: drone kamikaze chinezeşti către Rusia

Dronele kamikaze iraniene Shaheed 136, pe care armata rusă le-a desfăşurat cu sutele în atacuri asupra clădirilor rezidenţiale, centralelor electrice şi centralelor de termoficare din Ucraina, ar putea fi susţinute de alte drone, de provenienţă chinezească. Compania chineză intenţionează să furnizeze Rusiei componente şi know-how, astfel încât să poată produce în mod independent aproximativ 100 de drone pe lună. China pare să fi avut deja planuri anul trecut de a oferi armatei ruse un sprijin mult mai substanţial decât se ştia.

Potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia germană Der Spiegel, companiile controlate de Armata Populară de Eliberare plănuiau să furnizeze componente pentru avioanele SU-27 şi alte modele. În plus, deja se făceau planuri de falsificare a documentelor de transport pentru a face piesele aeronavelor militare să semene cu componente ale aviaţiei civile. Guvernul de la Berlin are, de asemenea, informaţii care sugerează că ţra asiatică livrează clienţilor ruşi drone disponibile comercial, care pot fi folosite în scopuri de recunoaştere.

Potrivit informaţiilor adunate, dronele sunt livrate forţelor ruse de către companiile de import-export controlate de China, prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

Taiwan consideră că China ia lecții din războiul dintre Rusia și Ucraina

Armata chineză învață din invazia Rusiei în Ucraina că orice atac asupra Taiwanului ar trebui să fie rapid pentru a reuși, dar strâmtoarea Taiwan ar face acest lucru dificil, a declarat ministrul apărării din insulă.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a adus mari lecții pentru ei – cu siguranță vor căuta rapiditatea”, a declarat ministrul taiwanez al apărării Chiu Kuo-cheng reporterilor în marja parlamentului din Taipei, referindu-se la armata chineză.

Dar el a spus că, chiar dacă forțele chineze plănuiau un atac rapid, acestea s-ar confrunta cu dificultăți în încercarea de a cuceri insula printr-o mișcare bruscă, deoarece ar trebui să traverseze strâmtoarea Taiwan, care le separă pe cele două.

Turnul Eiffel, în culorile albastru și galben

Parisul a luminat joi seară Turnul Eiffel în culorile albastru și galben ale drapelului Ucrainei, în semn de susținere pentru Ucraina și pentru a marca prima aniversare a războiului. Ambasadorul ucrainean în Franța, Vadym Omelchenko, a luat cuvântul la eveniment.

MESAJUL LUI KLAUS IOHANNIS LA UN AN DE LA ÎNCEPEREA INVAZIEI

Dragi români,

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, acum exact un an, am văzut cum prezentul și viitorul nostru se pot schimba într-o clipă. O națiune independentă, un stat vecin nouă – Ucraina – a fost atacat cu cruzime, fără nicio justificare, de către Rusia. Oameni nevinovați și-au pierdut viața, i-au pierdut pe cei dragi, și-au pierdut casele, le-au fost distruse școlile și spitalele și au fost nevoiți să fugă din calea războiului pentru a se salva pe ei și viața copiilor lor.

În tot acest timp însă, poporul ucrainean a impresionat o lume întreagă prin curajul, forța și hotărârea arătate în apărarea țării și a libertății, respingând agresiunea forțelor inamice ruse. Apărându-și țara și libertatea, poporul ucrainean protejează valorile și libertatea noastră, protejează securitatea noastră, a românilor și a întregii Europe. Lupta poporului ucrainean este și lupta noastră! Încă din prima zi, România a fost alături de poporul ucrainean, iar românii au arătat întregii lumi ce înseamnă să oferi sprijin și să îți deschizi ușa casei pentru femeile și copiii care și-au pierdut căminul, să îi ajuți cu inima deschisă pe toți cei care fug din cauza ororilor războiului.

Ne-am mobilizat cu toții, cetățeni și autorități, să răspundem rapid și să sprijinim Ucraina în marea sa provocare. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritatea voastră, pentru empatia arătată. Ați demonstrat că românii sunt vecini și parteneri pe care te poți baza. Vom continua să ajutăm Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie. Este angajamentul ferm al României.

Războiul ne-a mai învățat o lecție, cea a solidarității și unității. Împreună am arătat că suntem puternici și ne opunem agresiunii ruse. Această bătălie trebuie să fie câștigată de Ucraina, iar Rusia trebuie să răspundă pentru crimele comise și pentru viețile distruse. Dragi ucraineni, nu sunteți singuri! Aveți în România un prieten de nădejde, care vă sprijină în această luptă nedreaptă!

Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să contribuim la victorie și la construirea unui viitor mai bun, în pace! România este și va fi alături de Ucraina!

Clădirile și monumentele din Ucraina au fost iluminate cu lumini albastre și galbene pentru a comemora victimele invaziei Rusiei

În Kiev, principalul oficiu poștal a fost iluminat peste noapte în timpul unei proiecții de lumină realizate de artistul elvețian Gerry Hofstetter.

Hofstetter efectuează un turneu artistic prin orașele din Ucraina, cu iluminarea clădirilor și monumentelor care comemorează invazia totală a Rusiei în Ucraina.

„Acesta va fi anul victoriei noastre”, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Telegram: „Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu fugind, ci înfruntând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă. A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate. Iar acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

„Vom reconstrui totul”, spune Zelenski la aniversarea invaziei

Situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte dificile, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un discurs video la începutul zilei de vineri.

Zelenski, vorbind la prima aniversare a invaziei rusești, a declarat că forțele pro-moscovite au bombardat din nou orașul Herson din sudul țării, de data aceasta tăind căldura pentru 40.000 de persoane.

„În ceea ce privește sudul – în unele locuri situația este destul de periculoasă, dar trupele noastre au mijloacele necesare pentru a răspunde ocupanților”, a spus el, rezumând evenimentele de pe diferitele fronturi.

Bilanțul victimelor militare în războiul de până acum

Cel puțin 137.780 de militari ruși au murit în război până acum, potrivit armatei ucrainene, aproximativ 824 de soldați ruși murind pe zi în această lună, o creștere semnificativă față de ultimele luni și o cifră care nu a mai fost înregistrată de la începutul războiului.

O estimare recentă a armatei americane a afirmat că fiecare parte a suferit probabil aproximativ 100.000 de morți și răniți, ceea ce ridică numărul total de morți și răniți pentru Rusia și Ucraina la 200.000.

Cifra proprie a Rusiei privind numărul de victime este mult mai mică decât estimarea ucraineană, The Conversation subliniind luna aceasta că Rusia a furnizat doar două rapoarte oficiale de la începutul războiului.

Rusia controlează la un an de la începutul războiului aproximativ 17% din teritoriul Ucrainei, anexând patru regiuni(Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk). Peninsula Crimeea a fost anexată în 2014.

Lista princpalelor evenimente de la începutul războiului
21 Februarie 2022 – Putin recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la data de 21 februarie 2022 că a recunoscut două zone separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, ca state independente. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns anunţului declarând că Ucraina întrerupe legăturile diplomatice cu Rusia.

PLANUL DE PACE AL CHINEI. Cele 12 cerințe înaintate de Beijing pentru soluţionarea crizei din Ucraina: de la oprirea extinderii NATO la ridicarea sancţiunilor

China a publicat un document cu o poziţie privind soluţionarea politică a crizei din Ucraina. Printre cerințele Chinei găsim și referiri la extinderea NATO și sanțiunile impuse de Occident Rusiei, probleme invocate și de Putin în controversatul său discurs de marți. Planul Chinei vine și pe fondul numeroaselor rapoarte privind potențiale livrări de arme ale Chinei către Rusia. Oficialii americani au anunțat recent că dezbat desecretizare unor documente ce demostrează acest lucru.

Cele 12 puncte:

  • Respectarea suveranității tuturor țărilor
  • Abandonarea mentalității de Război Rece.
  • Încetarea ostilităților.
  • Reluarea negocierilor de pace.
  • Rezolvarea crizei umanitare.
  • Protejarea civililor și a prizonierilor de război.
  • Menținerea securității centralelor nucleare.
  • Reducerea riscurilor strategice.
  • Facilitarea exporturilor de cereale.
  • Oprirea sancțiunilor unilaterale.
  • Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.
  • Promovarea reconstrucției post-conflict.

24 Februarie 2022 – Putin ordonă o operaţiune militară specială în Ucraina

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin lansează o invazie a Ucrainei dinspre nord, est şi sud. El afirmă că „operaţiunea militară specială” are ca scop „demilitarizarea” şi „denazificarea” ţării pentru a proteja etnicii ruşi, pentru a împiedica aderarea Kievului la NATO şi pentru a o menţine în „sfera de influenţă” a Rusiei. Ucraina şi Occidentul spun că este un act ilegal de agresiune împotriva unei ţări cu un guvern ales în mod democratic şi un preşedinte evreu ale cărui rude au fost ucise în Holocaust.

Trupele ruseşti ajung rapid la periferia Kievului, dar încercările lor de a cuceri capitala şi alte oraşe din nord-est întâmpină o rezistenţă dură.

2 Martie – Rusia cucereşte oraşul Herson

Pe 2 martie, Rusia revendică controlul asupra oraşului Herson din sudul ţării. În primele zile ale lunii martie, forţele ruseşti cuceresc şi restul regiunii Herson şi ocupă o mare parte din regiunea vecină Zaporojie, inclusiv centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Armata rusă rămâne în curând blocată în apropiere de Kiev, iar convoaiele sale care se întind de-a lungul autostrăzilor care duc spre capitala ucraineană, devin o pradă uşoară pentru artileria şi dronele ucrainene.

16 Martie – Rusia loveşte teatrul din Mariupol

Rusia loveşte un teatru din oraşul port strategic Mariupol, unde se adăpostiseră civili, ucigând sute de persoane într-unul dintre cele mai mortale atacuri din război.

29 Martie – Moscova anunţă retragerea din Kiev

Moscova anunţă retragerea forţelor de la Kiev şi din alte zone pe 29 martie, spunând că se va concentra asupra Donbasului, unde separatiştii susţinuţi de Rusia luptă cu forţele ucrainene din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.

1 Aprilie – Forţele ucrainene intră în Bucea

Retragerea ruşilor din Kiev a scos la iveală sute de cadavre de civili în gropi comune sau lăsate pe străzile oraşului Bucea, multe dintre ele purtând semne de tortură, în scene care i-au determinat pe liderii mondiali să spună că Rusia ar trebui să răspundă pentru posibile crime de război.

14 Aprilie – Scufundarea navei Moskva

Crucişătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, este lovit pe 13 aprilie de rachete ucrainene şi se scufundă a doua zi, afectând mândria naţională.

21 Aprilie – Putin revendică victoria în Mariupol

Preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat victoria în una dintre cele mai importante bătălii din război, declarând „eliberat” oraşul portuar Mariupol, deşi sute de soldaţi şi civili ucraineni încă rezistau în interiorul unei uriaşe uzine siderurgice.

16 Mai – Luptătorii de la Azovstal capitulează

Apărătorii ucraineni ai uriaşei oţelării Azovstal, ultimul bastion ucrainean rămas în Mariupol, acceptă să se predea forţelor ruseşti după un asediu de aproape trei luni. Căderea Mariupolului taie Ucrainei accesul la coasta Azov şi asigură un coridor terestru de la frontiera rusă până în Crimeea.

30 Iunie – Ruşii se retrag de pe Insula Şerpilor

Trupele ruseşti se retrag de pe Insula Şerpilor, situată în largul portului Odesa de la Marea Neagră şi cucerită în primele zile ale invaziei.

5 Iulie – Bombardamente în jurul Centralei Zaporojie

Se reiau bombardamentele în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Volodimir Zelenski vorbeşte despre riscul unui dezastru nuclear

22 Iulie – Acord privind cerealele

Rusia şi Ucraina, cu medierea Turciei şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ajung la un acord pentru deblocarea livrărilor de cereale blocate în porturile ucrainene din Marea Neagră, punând astfel capăt unei situaţii de impas care ameninţa securitatea alimentară mondială.

9 August – Explozii la o bază militară din Crimeea

O serie de lovituri aeriene asupra peninsulei Crimeea semnalează vulnerabilitatea peninsulei anexate de Moscova, pe care Rusia a folosit-o ca un important centru de aprovizionare pentru război. Cel mai înalt ofiţer militar ucrainean a recunoscut ulterior că atacurile din Crimeea au fost lansate de forţele Kievului.

29 August – Ucraina începe contraofensiva în sudul ţării

Ucraina a început o contraofensivă mult aşteptată în sudul ţării la finalul lunii august pentru recucerirea oraşului Herson.

6 Septembrie – Contraofensivă în estul ţării

Forţele ucrainene lansează o contraofensivă surpriză în nord-estul regiunii Harkov, forţând Rusia să se retragă din zonele pe care le deţinea de luni de zile.

21 Septembrie – Putin anunţă mobilizare parţială în Rusia

Putin ordonă mobilizarea a 300.000 de rezervişti, o măsură nepopulară care determină sute de mii de bărbaţi ruşi să fugă în ţările vecine pentru a evita recrutarea. În acelaşi timp, Rusia organizează în grabă „referendumuri” ilegale în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie cu privire la posibilitatea de a deveni parte a Rusiei.

30 Septembrie – Cele patru regiuni controlate de Moscova sunt anexate

Putin semnează documentele de anexare a celor patru regiuni în cadrul unei ceremonii la Kremlin.

8 Octombrie – Explozie pe podul lui Putin care leagă Crimeea de Rusia

Un camion încărcat cu explozibili sare în aer pe podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, într-un atac pe care Putin îl atribuie Kievului. Rusia răspunde cu atacuri cu rachete asupra centralelor electrice şi a altor infrastructuri critice ale Ucrainei.

După primul val de atacuri din 10 octombrie, bombardamentele ruseşti continuă în mod regulat în lunile următoare, ducând la pene de curent şi la raţionalizarea energiei electrice în întreaga ţară.

9 Noiembrie – O nouă înfrângere pentru Putin

Rusia anunţă retragerea din oraşul Herson în urma unei contraofensive ucrainene, abandonând singurul centru regional capturat de Moscova, într-o retragere umilitoare pentru Kremlin.

21 Decembrie – Zelenski iese pentru prima dată din ţară de la începutul conflictului

Zelenski vizitează Statele Unite în prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, întâlnindu-se cu preşedintele Joe Biden pentru a obţine sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot şi alte arme. Preşedintele Ucrainei s-a adresat şi Congresului, mulţumind americanilor pentru asistenţa oferită.

1 Ianuarie – Masacrul de la Makiivka

Ucraina a lovit o bază din Makiivka, regiunea Doneţk. Ucrainenii au afirmat că lovitura a ucis 400 de persoane şi a rănit 300 de soldaţi ruşi recent mobilizaţi.

Ministerul rus al Apărării a estimat numărul morţilor ruşi la 89. A fost pentru prima dată când ministerul rus a recunoscut oficial moartea atâtor soldaţi într-un singur atac de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.

14 Ianuarie – O rachetă a lovit un bloc din oraşul Dnipro

45 de persoane, între care şase copii, au murit în urma bombardamentului din Dnipro.

Racheta care a lovit blocul turn din Dnipro a fost proiectată de ruşi în anii ’60 pentru a ataca portavioane, a afirmat un oficial ucrainean.

25 Ianuarie – Germania şi Statele Unite anunţă trimiterea tancurilor în Ucraina

Preşedintele Joseph Biden a anunţat că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams, în cadrul acordului cu Germania şi alte naţiuni aliate pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă.

Statele Unite au ajuns la un acord cu Germania privind furnizarea de tancuri occidentale ultramoderne Ucrainei, pentru respingerea invaziei militare ruse. Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene.

8 Februarie – Zelenski iese pentru a doua oară din ţară

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, la prima vizită în Regatul Unit, că „Libertatea va învinge, ştim că Rusia va pierde”. Zelenski s-a întâlnit în Marea Britanie cu premierul Rishi Sunak şi regele Charles.

Preşedintele Ucrainei a mers apoi la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron şi Olaf Scholz.

Pe 9 Februarie, Volodimir Zelenski a participal la summitul Consiliului European şi a ţinut un discurs în Parlamentul European.

20 Februarie – Biden la Kiev

Preşedintele SUA, Joe Biden, efectuează o vizită surpriză la Kiev, unde se întâlneşte cu preşedintele ucrainean, într-o remarcabilă şi sfidătoare manifestare de solidaritate.