• Aniversarea primului deces provocat de coronavirus a trecut neobservată în Wuhan, China
  • Numele primei victime nu a fost niciodată făcut public
  • Știm doar că este un bărbat în vârstă de 61 de ani care a frecventat piața Huanan, considerat primul focar al epidemiei

Aniversarea primului deces provocat de coronavirus a trecut neobservată la Wuhan, întrucât China încearcă să-și șteargă imaginea de epicentru Covid-19, relatează Le Figaro. Pe 11 ianuarie 2020, China a anunțat primul mort din cauza misteriosului virus.

Peste 1,9 milioane de oameni și-au pierdut viața la nivel mondial ca urmare a pandemiei. La Wuhan, ca în alte părți ale Chinei, pandemia a fost ținută în mare parte sub control în primăvară, iar numărul național de morți a rămas oficial la 4.634 de la mijlocul lunii mai, chiar dacă această cifră este contestată.

În orașul din centrul țării, primul care a fost pus în carantină începând cu 23 ianuarie 2020, locuitorii și-au desfășurat activitatea în mod normal luni dimineață, în timp ce mass-media regimului comunist a trecut peste această primă aniversare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

„Wuhan este cel mai sigur oraș din China și chiar din lume acum”, s-a lăudat Xiong Liansheng, în vârstă de 60 de ani, într-un parc unde pensionarii dansează sau își fac exercițiile de dimineață. „Locuitorii sunt foarte conștienți de măsurile preventive. Chiar și nepotul meu poartă o mască atunci când iese și are doar doi ani”, adaugă Xiong Liansheng.

Renașterea epidemică

China a fost criticată pentru răspunsul său inițial la focar. Medicii din Wuhan care menționaseră existența virusului au fost acuzați de poliție că au răspândit zvonuri. Numele primei victime cunoscute nu a fost niciodată făcut public. Știm doar că este un bărbat de 61 de ani care obișnuia să meargă pe piața Huanan pentru a-și face cumpărăturile. Această piață, considerată primul focar major al epidemiei, a fost închisă la 1 ianuarie 2020.

Piața a rămas închisă în spatele unui gard lung. Guvernul chinez nu a permis experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să investigheze locul. În nord, țara se confruntă cu o reapariție a infectărilor. În Hebei, provincia care înconjoară Beijingul, au fost anunțate 100 de contaminări în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră la nivel național din iulie.