• Pe parcursul unui an lung, speranțele generate de eliberarea a 117 ostatici la începutul războiului s-au risipit pe măsură ce ofensiva s-a prelungit.
  • Tatăl lui Liri Albag, care este ținută ostatică de Hamas, a protestat recent în fața unui eveniment politic la care a participat prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu.
  • În noua sa casă dintr-un kibbutz de lângă Netanya, Batsheva Yahalomi știe ce înseamnă să vezi un copil eliberat, dar și să ai un soț care rămâne dispărut.

Eli Albag lupta de aproape un an pentru eliberarea fiicei sale din captivitatea din Gaza când a fost și agresat verbal. Tatăl lui Liri Albag, care este ținută ostatică de Hamas, a protestat recent în fața unui eveniment politic la care a participat prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, în orașul de coastă Netanya, scrie The Guardian.

Acolo, el a fost atacat de activiști de dreapta. „Ai făcut destul zgomot, taci”, i-a spus unul dintre ei. „Ești un cancer în țară”, i-a spus altul, în timp ce era acuzat că este «finanțat de Hamas».

Acum, după un an de criză a ostaticilor din Israel și de război împotriva Gazei, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra comunităților de frontieră, în timpul căruia au fost răpiți 251 de cetățeni israelieni și nu numai, apărarea celor rămași captivi a devenit mai politizată, pe măsură ce situația lor a devenit din ce în ce mai delicată.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Incidente precum cel care l-a vizat pe Albag sunt rare în contextul sprijinului larg acordat familiilor ostaticilor, dar rudele au văzut cum accentul s-a mutat de la operațiunea israeliană împotriva Gazei la conflictul cu Hezbollah din nord, fără nicio mișcare în privința celor încă deținuți de Hamas.

Pe parcursul unui an lung, speranțele generate de eliberarea a 117 ostatici la începutul războiului, dintre care 105 într-un schimb în timpul unei scurte încetări a focului în noiembrie 2023, s-au risipit pe măsură ce ofensiva s-a prelungit și au fost găsiți mai mulți ostatici morți decât vii în timpul operațiunilor israeliene.

Batsheva Yahalomi. Un copil eliberat și un soț care rămâne dispărut

În noua sa casă dintr-un kibbutz de lângă Netanya, Batsheva Yahalomi știe ce înseamnă să vezi un copil eliberat, dar și să ai un soț care rămâne dispărut.

Au locuit în kibbutzul Nir Oz, unde un sfert dintre locuitori au fost uciși sau răpiți. Soțul lui Batsheva, Ohad, a fost rănit în atacul inițial. În haos, Batsheva și cele două fiice ale sale au fost despărțite de fiul ei adolescent, Eitan, și duse cu motocicleta spre granița cu Gaza. Ea și fiicele ei au reușit să scape, dar Eitan și Ohad au fost răpiți de grupuri diferite de bărbați.

„La începutul războiului, cred că răpirile și faptul că au fost luați copii și femei a fost atât de șocant pentru toată lumea, încât era urgent să îi scoatem de acolo”, a spus ea.

La fel ca multe dintre familiile ostaticilor rămași, Batsheva a detectat o schimbare subtilă în atitudini după impulsul pentru un acord în cadrul căruia au fost eliberați peste 100 de ostatici. Sprijinul rămâne în continuare puternic, dar elanul a dispărut pe măsură ce alte considerente s-au strecurat.

„Există oameni, cred că un grup mic de oameni în Israel, oameni radicali, care au acceptat situația că ostaticii sunt acolo și cred că există obiective mai mari. Dar majoritatea oamenilor sunt susținători. Suntem cu toții surprinși de cât de mult a durat războiul din Gaza. Este terifiant, știm în fiecare zi prin ce iad trec ostaticii. Cel mai greu lucru este să înțelegem cum sunt tratați. Nu cu umanitate. Ci mai rău. Gândindu-ne că își pierd speranța”.

Fiul ei, care a fost eliberat după 16 zile singur cu răpitorii săi, a început să își piardă părul și a început să fie somnambul, ca urmare a stresului la care a fost supus.

„Copiii au atât de multe întrebări despre Ohad. De ce durează atât de mult? Se va întoarce? Este în viață și, dacă este în viață, cum a fost tratat?”

Ultimele vești pe care le-a avut despre Ohad au fost în ianuarie. De atunci, din interiorul Gazei se afirmă că a fost ucis. „Sunt zile în care sunt foarte încrezătoare. Și zile în care îmi pierd speranța. Dar cu cât durează mai mult, cu atât este mai dificil să ai speranță”, a spus Batsheva.

Citește și