• Atacul rusesc are loc în contextul în care Vladimir Putin este așteptat să anexeze oficial patru regiuni din Ucraina în cadrul unei ceremonii care va avea loc vineri.
  • Oficialii instalați de Moscova în toate cele patru regiuni susțin că voturile arată sprijinul pentru confiscarea ilegală a teritoriului ucrainean.
  • Se așteaptă ca referendumurile ilegale, care au fost criticate în mod repetat de liderii occidentali, să escaladeze războiul ruso-ucrainean.

O lovitură rusă împotriva orașului ucrainean Zaporojie a ucis cel puțin 25 de persoane și a rănit alte 28, potrivit autorităților. Oleksandr Starukh, guvernatorul regional din Zaporojie, a anunțat vineri, într-o declarație, vestea sumbră. El a afirmat că trupele rusești au vizat un convoi umanitar care se îndrepta spre o zonă ocupată de Rusia.

Starukh a postat fotografii cu cadavrele care zac pe jos și cu vehicule distruse în urma atacului, care nu a fost recunoscut imediat de Rusia.

Guvernatorul a declarat că persoanele din convoi au călătorit pentru a-și salva rudele din teritoriul ocupat de Rusia. Moscova intenționează să anexeze oficial patru regiuni din Ucraina vineri, după ce a organizat un vot controversat prin referendum în zonele disputate.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„Referendumurile fictive”, care au fost desfășurate de reprezentanți ai Rusiei la începutul acestei luni, i-ar fi întrebat pe ucrainenii din teritoriile disputate dacă ar dori să devină parte a Rusiei. Voturile au avut loc în regiunile Lugansk și Herson, pe lângă regiunile Zaporojie și Donețk, parțial controlate de Rusia. După cinci zile de vot, oficialii numiți de ruși în Ucraina au afirmat că au obținut 98% din sprijinul civililor în Luhansk și 99% în Donețk, pe lângă 93% în Zaporojie și 87% în Herson.

Oficialii instalați de Moscova în toate cele patru regiuni susțin că voturile arată sprijinul pentru confiscarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia. Rusia a organizat anterior un referendum similar în Crimeea și a folosit rezultatele pentru a anexa peninsula în 2014. Se așteaptă ca referendumurile ilegale, care au fost criticate în mod repetat de liderii occidentali, să escaladeze războiul ruso-ucrainean.