• Pasagerii unui avion turistic rusesc din Phuket s-au temut pentru viața lor când un motor a luat foc și pneurile au explodat în timpul decolării.
  • Avionul Boeing 767-306ER a luat foc la plecarea de pe aeroportul din Phuket cu destinația Moscova și transporta aproximativ 300 de turiști și 12 membri ai echipajului.
  • Avionul de 26 de ani, operat de compania charter Azur Air, se îndrepta spre capitala rusă.

Pasagerii unui avion turistic rusesc din Phuket s-au temut pentru viața lor când un motor a luat foc și pneurile au explodat în timpul decolării. Avionul Boeing 767-306ER a luat foc la plecarea de pe aeroportul din Phuket cu destinația Moscova și transporta aproximativ 300 de turiști și 12 membri ai echipajului.

Toți cei aflați la bordul avionului au fost evacuați și li s-a spus că trebuie să aștepte un nou zbor. Imagini și filmări dramatice au arătat cum avionul a fost lovit de un incendiu brusc din cauza unei supratensiuni a motorului”. A fost raportată o bubuitură puternică” la decolarea de urgență.

De asemenea, trenul de aterizare s-a aprins în flăcări în aceeași parte dreaptă a aeronavei, în timp ce aceasta și-a anulat plecarea. O suspiciune este că liniile aeriene rusești fac economii în materie de siguranță și caută să opereze avioanele îmbătrânite fără o întreținere adecvată, ca urmare a sancțiunilor occidentale dure impuse de războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Avionul de 26 de ani, operat de compania charter Azur Air, se îndrepta spre capitala rusă, iar printre cei care zburau se aflau familiile bărbaților care se ascund de decretul de mobilizare al lui Putin. Unele își lăsaseră bărbații în Thailanda – considerată o țară prietenoasă” de către Rusia – pe fondul suspiciunilor privind o nouă rundă de recrutare.

Alți bărbați se întorceau în Rusia după ce rămăseseră fără bani, în ciuda temerilor că ar putea fi mobilizați în cadrul unei noi campanii de recrutare forțată și trimiși pe front. Companiile aeriene ruse au declarat: Specialiștii tehnici ai companiilor aeriene au început deja să lucreze pentru a elimina defecțiunile. Pasagerilor zborului ZF-3604 li se va asigura un hotel, mese calde și băuturi răcoritoare în așteptarea plecării spre Moscova”.

Pasagerii au fost anunțați că vor zbura acum duminică cu o aeronavă de înlocuire. Vacanța continuă”, a postat unul dintre ei. La început, decolarea a fost normală”, a declarat un pasager pentru Izvestia. Dar apoi a avut loc o supratensiune și am auzit un sunet de pocnituri. Când pasagerii au ieșit din avion, era clar că trenul de aterizare al aeronavei era deteriorat”.

Un raport a arătat că avionul a fost aproape de a decola la 120 de km/h când au apărut problemele. Miercuri, un oficial de top din aviația rusă a declarat că avioanele de linie de fabricație occidentală – care nu sunt supuse serviciului normal în Rusia în prezent din cauza sancțiunilor – pot fi folosite până în 2030.

Sunt convins că nu a devenit mai periculos să zbori – și nu are nimic de-a face cu prezența sau absența pieselor de schimb originale”, a declarat șeful Agenției Federale Ruse pentru Transport Aerian, Alexander Neradko.

El a cerut ca oamenii să nu mai califice drept canibalizare” modul în care avioanele sunt menținute în zbor în Rusia prin utilizarea de piese de schimb de la alte aeronave. A apărut la îndemnul celor care nu au lucrat niciodată în aviația civilă și care nu știu că practica schimbului de piese de rezervă reparabile de la o aeronavă la alta a fost întotdeauna răspândită, chiar și în perioada sovietică”, a susținut el.