• Bărbatul a dat în judecată orașul american Philadelphia pentru condamnarea sa din anul 1984.
  • Crima i-a fost înscenată bărbatului în anul 1980.
  • Fiica lui William Stokes avea doi ani când el a intrat în închisoare.

Un bărbat din Philadelphia care a stat 37 de ani în închisoare într-un caz viciat de mărturie mincinoasă a fost achitat joi de crimă și apoi a dat în judecată orașul american pentru condamnarea sa din 1984.

Willie Stokes a părăsit închisoarea la începutul acestei luni, după ce un judecător federal din Statele Unite a constatat că procurorii nu au dezvăluit niciodată că l-au acuzat pe principalul său acuzator după proces.

Martorul a declarat că i s-au oferit sex și droguri la sediul poliției pentru a i se înscena lui Stokes o crimă nerezolvată în 1980, în cadrul unui joc cu zaruri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Nu sunt amărât. Sunt doar entuziasmat să merg mai departe”, a declarat Stokes, în vârstă de 60 de ani, după scurta audiere de dimineață, când procurorii au anunțat că nu vor încerca să rejudece cazul.

Peste 100 de persoane au fost exonerate și eliberate din închisoare în ultimii ani în statul american Pennsylvania, însă niciunul nu a făcut mai mult timp de închisoare decât Stokes.

În Philadelphia, martorul care îl identificase pe Stokes ca fiind criminalul la o audiere preliminară a revenit asupra declarațiilor făcute în timpul procesului de crimă, în ceea ce el a numit mai târziu o criză de conștiință. Cu toate acestea, Stokes a fost condamnat.

Procurorii l-au acuzat apoi pe martor, Franklin Lee, de sperjur pentru mărturia sa din timpul procesului, iar Lee a fost închis pentru aceasta. Stokes nu a știut acest lucru până în 2015.

„Nu mi-a venit să cred”, a declarat Stokes într-un interviu telefonic. „Nu am crezut că ar fi lăsat să se întâmple așa ceva – că au știut și nu mi-au spus”.

Stokes a spus că singurul său copil, o fiică care avea doi ani când a intrat în închisoare, a murit în urmă cu aproximativ 20 de ani. Nu i s-a permis să participe la înmormântarea ei. Acum locuiește cu mama sa.