• Li Jingwei avea doar patru ani când a fost răpit de un bărbat pe care îl cunoștea din satul familiei sale din provincia Yunnan (sud-vest), în 1988.
  • El a fost dus să locuiască cu o altă familie în provincia centrală Henan, unde a fost crescut, potrivit publicației de stat The Paper.
  • Încă de mic copil, Li și-a dat seama că a fost luat de acasă, dar nu a avut cum să se întoarcă nici după ce a crescut, a povestit el pentru The Paper.
  • Nu-și amintea numele de familie, numele părinților sau numele satului său.

Un bărbat care a fost răpit la vârsta de 4 ani în China, în urmă cu mai bine de 30 de ani, în copilărie, a reușit să se reîntâlnească cu părinții săi datorită rețelelor de socializare, detectivilor online și unei hărți rudimentare realizate din memorie.

Li Jingwei avea doar patru ani când a fost răpit de un bărbat pe care îl cunoștea din satul familiei sale din provincia Yunnan (sud-vest), în 1988. El a fost dus să locuiască cu o altă familie în provincia centrală Henan, unde a fost crescut, potrivit publicației de stat The Paper.

Încă de mic copil, Li și-a dat seama că a fost luat de acasă, dar nu a avut cum să se întoarcă nici după ce a crescut, a povestit el pentru The Paper. Nu-și amintea numele de familie, numele părinților sau numele satului său.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

A desenat o hartă a satului din memorie

Dar își amintea cum era satul său natal: unde copacii creșteau, vacile pășteau, drumurile se învârteau și râurile curgeau. Și-a amintit de orezăriile și iazurile din apropierea casei sale și de locul unde creșteau muguri de bambus pe muntele din apropiere. În copilărie, ori de câte ori îi era dor de casă sau era trist, făcea un desen cu satul său, ajungând să îl deseneze cel puțin o dată pe zi, a povestit el pentru The Paper.

În China, răpirile de copii sunt de mult timp foarte frecvente, o problemă despre care experții spun că a fost exacerbată de politica de lungă durată a țării privind un singur copil, care a fost relaxată în ultimii ani. Timp de zeci de ani, cei care aveau un al doilea copil erau aspru amendați sau forțați să avorteze.

Multe familii din China, în special cele din zonele rurale, considerau în mod tradițional băieții ca fiind mai capabili să mențină și să continue linia familiei. Această cerere a dus la crearea unei piețe negre de băieți și a împins multe familii să dea fetele spre adopție.

În ultimii ani, tehnologia, rețelele de socializare și departamentele de poliție dedicate acestei probleme au ajutat mai multe persoane răpite, acum adulte, să se reunească cu familiile lor biologice. Un caz de mare importanță a fost cel al lui Guo Xinzhen, care a fost răpit în 1997, când avea 2 ani. Căutările disperate ale părinților săi la nivel național pentru a-l găsi au inspirat un film, iar vara trecută, descoperirea și reîntâlnirea sa au fost larg mediatizate.

Desenul tânărului răpit a fost distribuit pe scară largă

Recentele povești de succes l-au inspirat pe Li să încerce din nou să își găsească părinții. Așa că a desenat o hartă din memorie a orașului său natal și a distribuit-o online. Obiceiul său din copilărie de a desena zilnic a dat roade: schița prezintă un nivel remarcabil de detalii, inclusiv cărări sinuoase, case și drumuri, chiar și o etichetă care arată unde locuiau bivolii de apă.

„Au trecut atât de mulți ani, încât nu știu dacă cineva din familia mea mă caută”, a declarat Li într-un videoclip postat pe platforma video chineză Douyin. „Vreau să-mi pot revedea părinții cât mai sunt aici.”

Fotografia a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare, atrăgând atenția Ministerului Securității Publice, care s-a implicat în anchetă, potrivit The Paper și altor media de stat. În scurt timp, autoritățile au localizat-o pe presupusa mamă naturală a lui Li în orașul Zhaotong, Yunnan. Autoritățile au prelevat mostre de ADN pentru comparație și au confirmat legătura lor pe 28 decembrie.

Înregistrarea video a reîntâlnirii, distribuită pe scară largă de mass-media de stat și pe rețelele de socializare, îl arată pe Li căzând la picioarele mamei sale, iar cei doi se îmbrățișează în lacrimi, înconjurați de binevoitori și de alți membri ai familiei sale biologice. „În sfârșit mi-am găsit copilul”, a spus mama lui Li, potrivit The Paper.

Cuplul a mulțumit departamentului de securitate publică pentru implicarea în anchetă și pentru voluntarii și utilizatorii online care au ajutat la localizarea satului cu ajutorul hărții. Li plănuiește acum să petreacă Anul Nou Lunar în februarie cu mama sa și să se întoarcă în Yunnan pentru a vizita mormântul tatălui său biologic.