• Un britanic capturat de trupele rusești a povestit torturile la care a fost supus de către oamenii președintelui Vladimir Putin.
  • Dylan Healy, împreună cu compatriotul său britanic Paul Urey, a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de ajutorare în Ucraina.
  • Cei doi au supraviețuit încercării inițiale, dar Paul, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis în timp ce se afla în captivitate în celula sa.

Un britanic capturat de trupele rusești a povestit torturile la care a fost supus de către oamenii președintelui Vladimir Putin. Dylan Healy, împreună cu compatriotul său britanic Paul Urey, a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de ajutorare în Ucraina.

Și vorbind pentru Sunday Mirror, Healy a povestit cum celor doi li s-a ordonat să coboare din mașini și au fost forțați să îngenuncheze pe marginea unui drum, cu un pistol îndreptat spre capetele lor.

Tot ce trebuia să facă era să apese pe trăgaci și dispăream – eram complet tăcuți”, și-a amintit el.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ne-a întrebat dacă avem un ultim cuvânt de spus, iar noi am spus că nu. Apoi a tras un foc de armă în noroi, în mijlocul nostru.”

Cei doi au supraviețuit încercării inițiale, dar Paul, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis în timp ce se afla în captivitate în celula sa, surse de la Kremlin susținând că a fost din cauza „stresului și din motive medicale”.
Dylan, un fost bucătar, a fost dus împreună cu Paul într-o unitate din Mariupol și a fost supus la zile de tortură de către celebrul FSB, care este serviciul federal de securitate al Rusiei.

El a declarat: Strigau la tine dacă dormeai – m-au torturat cu apă. M-au pus pe o masă, mi-au pus o cârpă în gură și au turnat apă până când m-am sufocat. Au vrut să știe cum am ajuns în spatele liniilor și de ce – și dacă eram spioni britanici. Erau bătăi regulate, în fiecare zi – aveau bastoane de poliție de tip vechi și mi-au rupt coastele. Rușilor le place să folosească electroșocuri, aveau niște țepi lungi pe care ți-i înfigeau în piele.”

Apoi au fost duși la Donețk – care a fost anexat de Putin la începutul acestei săptămâni – și plasați într-o celulă pe care Dyland o descrie ca fiind de mărimea unei saltele. Dar, în mod ciudat, au fost forțați să asculte muzică heavy metal extrem de tare, a trupei germane Rammstein și a grupurilor americane de metal Slipknot și AC/DC.

Volumul era atât de ridicat încât a rupt difuzoarele”. Muzica de tortură conținea aceleași 63 de cântece, care durau doar patru ore, ceea ce l-a ajutat pe Dylan să țină evidența timpului.

A stat acolo patru săptămâni, înainte de a fi dus într-o altă închisoare din Makiivka – acolo, li se permiteau periuțe de dinți și să se uite la fotbal. La 8 iulie, Dylan a fost acuzat de activități mercenare”, i s-a dat o pedeapsă de 14 ani de închisoare și i s-a spus că va fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Cu toate acestea, a fost dus într-o cameră cu gardieni înarmați și i s-a spus să semneze o mărturisire pentru a minimiza riscul pentru noi înșine”. Dar acest lucru nu a oprit bătăile.

Pe drumul de întoarcere la închisoare, Paul a fost scos din duba poliției, iar acesta a fost ultimul lucru pe care Dylan l-a văzut în viață. Au făcut ceva care l-a făcut să țipe timp de 10, 20 de secunde”, și-a amintit el.

Nu cred că voi mai auzi vreodată pe cineva țipând așa – a fost ultima dată când l-am văzut pe Paul în viață.” Dylan – și alte patru persoane – au fost aduse din nou în fața instanței pe 15 august.

El și-a schimbat pledoaria în nevinovat, ceea ce nu a ajutat lucrurile. A fost apoi încătușat, legat cu un sac și cu căluș” și aruncat într-o altă dubă cu multe alte persoane înăuntru – inclusiv alți britanici, John Harding, Shaun Pinner, Aiden Aslin și Andrew Hill.

El a spus: Am primit cel mai bun croșeu de dreapta în față pe care l-am primit vreodată în viața mea. Credeam că vom sfârși într-un șanț sau într-o groapă comună undeva.”

Cu toate acestea, următorul lucru pe care îl știe, alături de alți patru britanici, a fost scos din dubă și dus pe o pistă de aterizare rusă, unde reprezentanții Arabiei Saudite le-au spus că vor fi în siguranță. Alături de fostul patron al lui Chelsea, Roman Abramovici, au fost duși cu avionul în Arabia Saudită, apoi pe Heathrow, iar acum este un om liber.