• Un centru pentru urmărirea penală a infracțiunilor prin agresiune comise în Ucraina a fost deschis la Haga cu sprijinul UE.
  • CPI a emis deja un mandat de arestare pe numele lui Putin – acuzându-l de responsabilitate personală pentru răpirea copiilor din Ucraina.
  • Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că acest centru se va asigura că autorii acestui război nu vor rămâne nepedepsiți”.

Un centru pentru urmărirea penală a infracțiunilor prin agresiune comise în Ucraina a fost deschis la Haga cu sprijinul UE, al SUA și al Curții Penale Internaționale (CPI), anunță The Guardian. Ursula von der Leyen a declarat că scopul centrului este de a-i aduce în fața justiției pe cei implicați în orori de nedescris”, cum ar fi violențele sexuale, răpirile de copii și strămutarea civililor.

Președintele Comisiei Europene a declarat: Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru a-i trage la răspundere pe Vladimir Putin și pe acoliții săi”. CPI a emis deja un mandat de arestare pe numele lui Putin – acuzându-l de responsabilitate personală pentru răpirea copiilor din Ucraina – dar experții juridici, inclusiv procurorul său șef, au considerat de mult timp că este nevoie de un centru pentru a construi cazuri împotriva infracțiuni prin agresiune”.

Înființarea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune (ICPCA) a fost determinată de necesitatea percepută de a începe să colecteze date, să intervieveze victimele și să construiască dosare de probe înainte de încheierea războiului. Un grup de experți și patru procurori, dintre care unul detașat din SUA, au început luni cu sarcina de a colecta probe și de a construi strategii de caz pentru a ajuta atât procurorii internaționali, cât și pe cei naționali să îi aducă pe criminali în fața justiției.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că acest centru se va asigura că autorii acestui război nu vor rămâne nepedepsiți”. Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat reporterilor că centrul va colecta probe pentru posibile cazuri împotriva liderilor militari și politici ruși.
Justiția dă naștere la pace”, a spus el. Nu poate exista pace fără ca brațul justiției să ajungă la toți planificatorii sau arhitecții acestei crime care a amenințat nu doar suveranitatea și libertatea Ucrainei, ci și stabilitatea și funcționalitatea sistemului internațional de securitate și a sistemului juridic.”

Citește și