• Oficialii cred că copilul a intrat în contact cu amiba duminică, în timp ce înota în râul Elkhorn River, la vest de Omaha.
  • Oficialii nu au dezvăluit identitatea copilului.
  • Au fost raportate 154 de cazuri între 1962 și 2021 în SUA, cu doar patru supraviețuitori, potrivit CDC.

Un copil a murit probabil din cauza unei infecții rare provocate de o amibă care mănâncă creierul după ce a înotat într-un râu din SUA, au anunțat autoritățile sanitare. Departamentul de Sănătate al comitatului Douglas, cu sediul în Omaha, Nebraska, a raportat miercuri că medicii cred că copilul a murit de meningoencefalită amibiană primară, o infecție de obicei fatală cauzată de amiba naegleria fowleri.

Oficialii din domeniul sănătății cred că copilul a intrat în contact cu amiba duminică, în timp ce înota într-un râu la vest de Omaha.

Oficialii nu au dezvăluit identitatea copilului. Este al doilea deces probabil de acest fel în Midwest în această vară și ridică întrebarea dacă schimbările climatice joacă un rol.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Luna trecută, un rezident din Missouri a murit din cauza aceleiași infecții probabil cauzate de amibă la Lacul celor Trei Focuri din sud-vestul statului Iowa. Oficialii din Iowa au închis plaja lacului ca măsură de precauție timp de aproape trei săptămâni. De obicei, oamenii sunt infectați atunci când apa care conține amiba intră în organism prin nas în timp ce înoată sau se scufundă în lacuri și râuri.

Au fost documentate și alte surse, inclusiv apă contaminată de la robinet într-un oraș din zona Houston în 2020. Simptomele includ febră, dureri de cap, greață sau vărsături, care progresează până la rigiditate a gâtului, pierderea echilibrului, halucinații și convulsii.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că infecțiile cu naegleria fowleri sunt rare – există aproximativ trei cazuri în Statele Unite în fiecare an – dar că aceste infecții sunt în proporție covârșitoare fatale. Au fost raportate 154 de cazuri între 1962 și 2021 în SUA, cu doar patru supraviețuitori, potrivit CDC. Dintre acestea, 71 de cazuri au fost raportate între 2000 și 2021.

Texas și Florida au înregistrat cele mai multe infecții, cu 39 și, respectiv, 37 de cazuri, iar amiba se găsește de obicei în statele din sudul țării deoarece se dezvoltă în apele care sunt mai calde de 30C.