• Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs în largul estului Papua Noua Guinee, provocând pagube la clădiri și semănând panică printre locuitori.
  • United States Geological Survey a declarat că seismul s-a produs duminică dimineața la o adâncime de 61 km, la aproximativ 67 km de orașul Kainantu, situat în estul țării.
  • Aceasta a emis o alertă de tsunami, dar ulterior a declarat că amenințarea a trecut”. Cu toate acestea, a menționat totuși că ar putea exista în continuare fluctuații minore ale nivelului mării în unele zone de coastă”.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs în largul estului Papua Noua Guinee, provocând pagube la clădiri și semănând panică printre locuitori.

United States Geological Survey a declarat că seismul s-a produs duminică dimineața la o adâncime de 61 km, la aproximativ 67 km de orașul Kainantu, situat în estul țării. Aceasta a emis o alertă de tsunami, dar ulterior a declarat că amenințarea a trecut”. Cu toate acestea, a menționat totuși că ar putea exista în continuare fluctuații minore ale nivelului mării în unele zone de coastă”.

Nu au existat rapoarte imediate privind victimele. Locuitorii din Papua Noua Guinee s-au postat pe rețelele de socializare, împărtășind imagini și videoclipuri cu drumuri crăpate, clădiri și mașini avariate și articole căzute de pe rafturile supermarketurilor.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Un videoclip cu pagubele produse la o universitate din orașul Goroka, situat în zona montană estică, a arătat crăpături mari apărute în pereți și copertine de ferestre căzute în timpul cutremurului. Localnicii din Lae și Madang, cele mai apropiate de epicentru, au declarat pentru agenția de presă AFP că zguduirile au fost mult mai puternice decât cutremurele anterioare.

Foarte puternic, totul era ca și cum ar fi stat pe o mare – pur și simplu plutea”, a declarat Hivi Apokore, un muncitor de la Jais Aben Resort, în apropiere de Madang.

Cutremurele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, care se află pe Inelul de Foc” al Oceanului Pacific, un punct fierbinte pentru activitatea seismică din cauza frecării dintre plăcile tectonice.

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 a zguduit munții îndepărtați din munții muntoși ai țării în 2018, ucigând peste 100 de persoane și deteriorând mii de case. În 2004, în Indonezia vecină, un cutremur cu magnitudinea 9,1 a declanșat un tsunami care a provocat moartea a 220.000 de persoane în întreaga regiune.