• Pe lângă funcția de director executiv al COP29, Soltanov este și ministru adjunct al energiei din Azerbaidjan și face parte din consiliul de administrație al Socar.
  • Petrolul și gazele reprezintă aproximativ jumătate din economia totală a Azerbaidjanului și mai mult de 90% din exporturile sale, arată cifrele SUA.
  • COP29 se va deschide luni la Baku și este cel de-al 29-lea summit anual al ONU privind clima, în cadrul căruia guvernele discută despre cum să limiteze schimbările climatice.

Schimbarea la fața. Elnur Soltanov, director executiv al echipei COP29 din Azerbaidjan și ministru adjunct al energiei de la Baku, și-a folosit funcția ca să facă afaceri cu combustibili fosili. O investigație BBC îl arată pe Soltanov discutând despre „oportunități de investiții” în compania de stat de petrol și gaze cu un bărbat care se dă drept potențial investitor. „Avem o mulțime de zăcăminte de gaze care trebuie dezvoltate”, spune el.

COP29 se va deschide luni la Baku și este cel de-al 29-lea summit anual al ONU privind clima, în cadrul căruia guvernele discută despre cum să limiteze schimbările climatice.

Recomandări

LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?
CINE GUVERNEAZĂ ROMÂNIA?
TRUMP AVERTIZEAZĂ HAMAS
DESCHIZI MAȘINA CU CEASUL

Inițial, Soltanov a sugerat că potențialul sponsor ar putea fi interesat să investească în unele dintre „proiectele de tranziție ecologică” în care era implicată Socar – dar apoi a vorbit despre oportunități legate de planurile Azerbaidjanului de a crește producția de gaze, inclusiv noua infrastructură de conducte.

„Există o mulțime de societăți mixte care ar putea fi înființate”, spune Soltanov în înregistrare. „Socar comercializează petrol și gaze în întreaga lume, inclusiv în Asia”. Soltanov a descris apoi gazele naturale drept un „combustibil de tranziție”. „Vom avea o anumită cantitate de petrol și gaze naturale produse, poate pentru totdeauna”.


Grupul interguvernamental privind schimbările climatice, organism științific al ONU în domeniul climei, recunoaște că petrolul și gazul vor avea un rol până în 2050 și după această dată. Cu toate acestea, a fost foarte clar că „dezvoltarea… de noi zăcăminte de petrol și gaze este incompatibilă cu limitarea încălzirii la 1,5C”.

Petrolul și gazele reprezintă aproximativ jumătate din economia totală a Azerbaidjanului și mai mult de 90% din exporturile sale, arată cifrele SUA.