• Națiunile ar putea fi rugate să respecte un „armistițiu al Cop”, suspendând ostilitățile pe durata celor două săptămâni.
  • Cop29 va avea loc în noiembrie la Baku, capitala Azerbaidjanului, pe fondul a două mari războaie.
  • Criza climatică va exacerba probabil penuria de alimente și de apă și ar putea crește migrația.

Conform planurilor elaborate de organizatori, summitul ONU privind clima din acest an, Cop29, va fi primul „Cop al păcii”, care se va concentra pe prevenirea viitoarelor conflicte cauzate de schimbările climatice și pe utilizarea cooperării internaționale în domeniul ecologic pentru a contribui la eliminarea tensiunilor existente, scrie The Guardian.

Națiunile ar putea fi rugate să respecte un „armistițiu al Cop”, suspendând ostilitățile pe durata celor două săptămâni cât va dura conferința, după modelul armistițiului olimpic, care este respectat de majoritatea guvernelor în timpul Jocurilor Olimpice de vară și de iarnă.

Cop29 va avea loc în noiembrie la Baku, capitala Azerbaidjanului, pe fondul a două mari războaie – invazia Ucrainei și conflictul Israel-Gaza – care fac ravagii în regiunile învecinate și al agravării tensiunilor geopolitice.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Dar consilierul principal pentru securitate națională al țării gazdă a declarat că summitul privind clima, la care sunt așteptate să participe 196 de guverne, ar putea deveni un motor pentru pace, prin găsirea unui teren comun între țări în ceea ce privește nevoia urgentă de a aborda încălzirea globală.

Criza climatică va exacerba probabil penuria de alimente și de apă și ar putea crește migrația, sporind presiunile asupra statelor și putând declanșa probleme la graniță, a avertizat el.

„Securitatea nu este o chestiune de hardware – are multe elemente și nu puteți nega că acțiunile climatice, schimbările de mediu sau problemele de mediu [sunt relevante pentru securitatea națională și pace]”, a spus el. „Suntem afectați de schimbările climatice – face parte din securitatea națională și securitatea globală”.

Hajiyev ar dori ca națiunile să respecte un „armistițiu al Cop”, dar a recunoscut că acest lucru ar fi dificil. „Discutăm cu diferiți parteneri despre un armistițiu Cop, ca la Jocurile Olimpice. Dar ne aflăm într-un stadiu incipient de gândire. Va necesita consultări și discuții suplimentare”, a declarat el.

Citește și