• Banca Europeană de Investiții este singura care a semnat așa-numita „Declarație de la Glasgow”.
  • Apelurile de revizuire a modului în care sunt administrate băncile ca răspuns la criza climatică s-au intensificat.
  • Băncile au declarat că intenționează să convină asupra unei abordări comune pentru urmărirea și raportarea impactului climatic.

Zece dintre cele mai importante bănci de dezvoltare din lume s-au angajat să își intensifice eforturile în domeniul climei la summitul COP28, dar nu au spus nimic despre oprirea finanțării proiectelor legate de combustibilii fosili, arată Reuters.

Apelurile de revizuire a modului în care sunt administrate băncile ca răspuns la criza climatică s-au intensificat pe fondul unor evenimente meteorologice extreme record și, deși grupul a plătit o sumă record de 61 de miliarde de dolari în finanțare în 2022, aceasta rămâne doar o fracțiune din ceea ce este necesar.
În condițiile în care emisiile globale sunt în creștere și în ciuda faptului că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus vineri liderilor mondiali că încetarea utilizării combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, declarația nu a făcut nicio referire directă la această problemă.

Până în prezent, Banca Europeană de Investiții este singura care a semnat așa-numita „Declarație de la Glasgow” și s-a angajat să nu mai acorde împrumuturi pentru proiecte legate de combustibilii fosili, arderea surselor de energie fiind responsabilă de cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om.

Recomandări

IOHANNIS CONVOACĂ CSAT-UL
ARUNCI JUMĂTATE DIN CE CUMPERI
S-A DECIS COMASAREA
TRUMP ȘI DESANTIS, ALIAȚI?
DE CE SĂ NU ȚII TELEFONUL ÎN OREZ
OPOZIȚIA CRITICĂ IDEEA COMASĂRII

Totuși, pe viitor, băncile au declarat că intenționează să convină asupra unei abordări comune pentru urmărirea și raportarea impactului climatic și că vor intensifica utilizarea analizelor pentru a ajuta țările să identifice prioritățile și oportunitățile de investiții.

Citește și