• Rusia are un plan de destabilizare a Republicii Moldova, conform unui document atribuit Serviciului Federal de Securitate.
  • Obiectivele planului includ blocarea eforturilor Moldovei de a se apropia de statele europene şi SUA şi crearea de grupuri de influenţă pro-ruse în elitele politice şi economice din Moldova.
  • Statele Unite, Ucraina şi Regatul Unit au avertizat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean şi au oferit sprijin financiar pentru a ajuta Moldova să facă faţă preţurilor ridicate la energia gazelor.

Rusia are un plan de destabilizare a Republicii Moldova, conform unui document atribuit Serviciului Federal de Securitate. Obiectivele planului includ blocarea eforturilor Moldovei de a se apropia de statele europene şi SUA şi crearea de grupuri de influenţă pro-ruse în elitele politice şi economice din Moldova. Statele Unite, Ucraina şi Regatul Unit au avertizat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean şi au oferit sprijin financiar pentru a ajuta Moldova să facă faţă preţurilor ridicate la energia gazelor.

Un document atribuit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei arată că Moscova are un plan de destabilizare a Republicii Moldova şi de subminare a eforturilor sale de a se apropia de statele membre UE şi NATO. Printre obiectivele planului se numără forţarea Moldovei de a fi dependentă de importurile de gaze ruseşti, prin amplificarea conflictelor sociale şi blocarea eforturilor sale de a câştiga influenţă în regiunea secesionistă pro-rusă a Transnistriei.

Documentul include şi obiective pe termen mediu şi lung, cum ar fi ascensiunea de grupuri de influenţă pro-ruse stabile în elitele politice şi economice din Republica Moldova şi formarea unei atitudini negative faţă de NATO.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Statele Unite şi Ucraina au avertizat în mod repetat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean, iar Regatul Unit a anunţat acordarea de sprijin financiar pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă preţurilor ridicate la energia gazelor, transmite CNN. 

Partidul pro-rus ŞOR a organizat proteste săptămânale în Chişinău, adunând câteva mii de oameni nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie. Liderul partidului pro-rus, Ilan Şor, este un om de afaceri acuzat că are legături cu Rusia şi pentru furtul a miliarde de dolari din băncile moldoveneşti în 2014, fiind sancţionat de Departamentul Trezoreriei SUA în octombrie 2022, scrie CNN.