• Negrescu explică de ce sunt şanse mai mari ca dosarul Schengen să fie pus pe agenda Consiliului JAI.
  • Cred că ne trebuie o schimbare de strategie, în sensul în care trebuie să fim mai ofensivi în a prezenta argumentele privind aderarea României la Spaţiul Schengen”.
  • Un Consiliu informal Justiţie şi Afaceri Interne are loc în perioada 25-27 ianuarie, în Suedia.

Victor Negrescu spune la RFI că strategia României în dosarul Schengen trebuie schimbată: Cred că ne trebuie o schimbare de strategie, în sensul în care trebuie să fim mai ofensivi în a prezenta argumentele privind aderarea României la Spaţiul Schengen. Trebuie în acelaşi timp să ne coordonăm mai bine cu partea bulgară, să ne coordonăm mai bine cu Executivul european şi să subliniem de ce această decizie trebuie luată anul acesta şi nu trebuie să fie întârziată. În cazul României, noi trebuie să convingem Guvernul din Austria, or iată, în câteva săptămâni se vor termina alegerile locale, care au împedicat practic sprijinul oferit de Guvernul austriac pentru ţara noastră. De partea cealaltă, trebuie să-i sprijinim pe partenerii bulgari în a convinge Olanda şi în sensul acesta noi trebuie să venim cu un plan de acţiuni, pe care le vom implementa, în aşa fel încât să avem pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil undeva în a doua parte a acestui an, însă pentru a construi o posibilă decizie favorabilă României, contează ca acum să facem paşii coerenţi în această direcţie şi aici ne-ar trebui o dinamică mult mai amplă decât ceea ce se întâmplă în prezent”.

Un Consiliu informal Justiţie şi Afaceri Interne are loc în perioada 25-27 ianuarie, în Suedia.

Eurodeputatul PSD precizează că în cadrul consiliilor informale se pot discuta foarte multe subiecte. Fiecare stat poate veni cu temele sale, cu subiectele de interes şi le poate prezenta, le poate expune partenerilor europeni şi în cazul acesta, ministrul de Interne poate participa la această reuniune şi prezenta în detaliu consecinţele refuzului aderării României la Spaţiul Schengen, dar în acelaşi timp, să prezentăm date suplimentare, acele date reale cu privire la fluxurile de migranţi (…). Noi trebuie să arătăm încă o dată argumentele care stau la baza extinderii zonei Schengen cu România şi de ce nu, să solicităm cu această ocazie şi în discuţiile informale ca această tematică să revină pe agenda Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne cu o dată predictibilă, pentru că în prezent nu ştim în ce măsură acest subiect va reveni pe agenda liderilor europeni şi ţine de noi să fim capabili să impunem acest lucru, cu o perspectivă clară privind un vot pozitiv. De asemenea, reprezintă o ocazie să convingem partenerii din Suedia să ne sprijine în această direcţie, dar să construim şi un posibil vot pozitiv în timpul preşedinţiei spaniole. Deci este extrem de important ca acum să nu fim în defensivă şi tot noi să ţinem acest subiect sus pe agenda europeană”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Totodată, Negrescu explică de ce sunt şanse mai mari ca dosarul Schengen să fie pus pe agenda Consiliului JAI în a doua parte a anului 2023: Pentru că preşedinţia suedeză a venit cu o agendă care nu pune în prim plan extinderea zonei Schengen. Preşedinţia anterioară a avut pe agenda sa extinderea spaţiului de liberă circulaţie şi din start, partenerii noştri din Cehia şi-au fixat acea ţintă, ca România să fie primită în Spaţiul Schengen. În cazul Suediei nu vedem acest lucru. Aici cred că şi noi am fi putut acţiona într-o manieră diferită, în sensul în care ar fi trebuit să punem presiune pe Suedia, să aibă acest subiect pe agendă. Ei mai degrabă se concentrează pe zona de migraţie, ceea ce poate fi favorabil României, în sensul în care se pot oferi acele soluţii căutate de Guvernul din Austria, se va discuta despre o nouă agendă europeană în ceea ce înseamnă fenomenul migraţiei, cu noi soluţii. Asta este bine, ne permite să avansăm, însă nu văd Suedia dornică în a pune acest subiect pe agenda preşedinţiei lor, aşa că undeva în a doua parte a anului, mai degrabă, cu sprijinul partenerilor din Spania, am putea să facem acest lucru, dar ce facem acum poate să constituie premisele pozitive pentru un vot pozitiv în a doua parte a anului şi intrarea României în Spaţiul Schengen în cursul acestui an sau la începutul anului viitor”.

Eurodeputatul vrea o mai bună cooperare între Guvern şi eurodeputaţi, în dosarul Schengen şi critică de asemenea faptul că poziţia Austriei a luat România prin surprindere: Am rămas surprins cu privire la faptul că am fost prinşi pe nepregătite de această poziţionare a Austriei. Ar fi trebuit din timp să ştim acest risc reprezentat de Austria şi în acelaşi timp să fi existat soluţii alternative, construite de România, în aşa fel încât să nu rămânem blocaţi de refuzul Olandei vizavi de Bulgaria. În contextul acesta, cred că abordarea noastră ar trebui să fie una mult mai tehnică, mult mai profesionistă, mult mai coerentă pe aceste subiecte, adică nu merg doar discuţiile la nivel înalt, este clar că trebuie să mergem pe mai multe paliere instituţionale şi la nivel tehnic şi la nivel politic şi la nivel parlamentar, în aşa fel încât să ştim foarte clar cum ne poziţionăm (…). Trebuie să existe o mai bună cooperare între ministerele responsabile, o relaţie mai bună cu europarlamentarii, cu parlamentarii, cu mediul de afaceri, adică nu mai merge să avem o abordare care pe alocuri a fost un pic individualistă, aşa cum s-a întâmplat la finalul anului trecut. Miza este România şi nu trebuie să existe o persoană sau câteva persoane care să-şi aroge această intrare în Spaţiul Schengen, pentru că dacă vrem să intrăm, trebuie să o facem în echipă”.