• Premierul palestinian cere Fifa să condamne uciderea unei vedete locale de fotbal.
  • Daraghama a fost cel mai bun marcator pentru Thaqafi Tulkarm în prima ligă din Cisiordania 2022/2023, cu șase goluri.
  • Armata israeliană a declarat că palestinienii au aruncat cu explozibili și au deschis focul asupra trupelor, care și ele au ripostat, iar suspecții au fost loviți”.

Forțele israeliene au împușcat mortal un fotbalist palestinian în cursul nopții de joi spre vineri, în timpul unui raid în orașul Nablus din Cisiordania ocupată.

Ahmad Atef Daraghama, în vârstă de 23 de ani, a fost ucis de focuri de armă israeliene în timp ce mulțimea palestiniană a ieșit în stradă pentru a face față unei incursiuni a coloniștilor protejați de armată în situl religios Mormântul lui Iosif.

Daraghama, din orașul Tubas, situat în apropiere, era un fotbalist profesionist care juca ca mijlocaș ofensiv la clubul de fotbal Thaqafi Tulkarm. El a fost ucis în timpul confruntărilor de stradă și al ciocnirilor armate dintre palestinieni și armata israeliană. Nu a fost clar dacă a luat parte la confruntări.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Armata israeliană a declarat că palestinienii au aruncat cu explozibili și au deschis focul asupra trupelor, care și ele au ripostat, iar suspecții au fost loviți”.

Prietenul lui Daraghama, Ahmed Rajoub, a deplâns decesul acestuia ția într-o postare pe Facebook ca fiind o zi tristă pentru sportul palestinian”.

Visele și speranțele unei vedete palestiniene din fotbal au fost furate de o ocupație rasistă și fascistă”, a spus Rajoub. Daraghama a fost cel mai bun marcator pentru Thaqafi Tulkarm în prima ligă din Cisiordania 2022/2023, cu șase goluri.

Thaqafi Tulkarm, care ocupă locul șase în campionat, i-a adus un omagiu fotbalistului într-o postare pe Facebook. Jucătorii de fotbal sunt onorați și sărbătoriți în întreaga lume, iar în Palestina sunt uciși de forțele de ocupație israeliene”, a declarat Sabah Sabah, managerul echipei, pentru presa locală.

Premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, a cerut organizației mondiale de fotbal Fifa să condamne Israelul pentru uciderea lui Daraghma. Forțele israeliene au ucis peste 160 de palestinieni în Cisiordania ocupată în acest an, acesta fiind cel mai mare număr de morți din regiune într-un singur an de la cea de-a doua Intifada. Mormântul lui Iosif este scena unor violențe regulate din partea forțelor israeliene, care escortează coloniștii cel puțin o dată pe lună în acest loc, în ciuda obiecțiilor palestinienilor.

Palestinienii și israelienii susțin că există narațiuni contrare cu privire la semnificația religioasă și națională a sitului. Palestinienii cred că este locul de înmormântare al unui cleric care a trăit în cartierul Balata din apropiere la începutul anilor 1900. În timp ce israelienii spun că sanctuarul conține mormântul profetului Iosif, o figură venerată atât în tradițiile islamice, cât și în cele evreiești.

Luna trecută, Mahdi Mohammad Hashashash, în vârstă de 15 ani, a fost ucis în timpul unei incursiuni similare în acest loc, protejată de armată, a unor legislatori israelieni de extremă dreapta.