• Tremorul este un simptom comun la mulți oameni și apare ca o consecință a diferitelor boli.
  • Destul de des, oamenii nu-i acordă atenție la început sau îl ignoră.
  • Un tremor este definit ca o mișcare involuntară, ritmică și oscilatorie a uneia sau mai multor părți ale corpului, cel mai frecvent la nivelul membrelor superioare.

Tremorul este un simptom comun la mulți oameni și apare ca o consecință a diferitelor boli. Destul de des, oamenii nu-i acordă atenție la început sau îl ignoră.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de tremor și care este rolul neurologului în procesul de diagnosticare și tratament la acești pacienți, a explicat Prof. Dr. Ștefka Mantarova, PhD, șef al Clinicii Diagnosticul funcțional al sistemului nervos” din cadrul Academiei Medicale Militare (AMM).

Ce este de fapt un tremor și cât de frecvent apare?

Un tremor este definit ca o mișcare involuntară, ritmică și oscilatorie a uneia sau mai multor părți ale corpului, cel mai frecvent la nivelul membrelor superioare. Acestea pot apărea la oricine, dar nu sunt o manifestare a unei boli la toată lumea. În cazul unor emoții negative sau pozitive, al utilizării excesive de cofeină, al unui nivel scăzut de zahăr din sânge, al consumului de alcool și altele, poate apărea așa-numitul tremor intensificat fiziologic – este de obicei puternic și rapid.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cel mai frecvent este tremorul esențial, urmat de tremorul în boala Parkinson și în distonii. Formele rare de tremor sunt cele ortostatice (tremurături ale membrelor inferioare atunci când se stă în picioare), tremor cerebelos și rubral și tremor palatin.

Tremorul poate fi un simptom în bolile neuromusculare, în scleroza multiplă sau în boala Wilson. De interes este tremorul funcțional, numit și tremor psihogenic, care poate semăna cu orice alt tip de tremor și care creează adesea dificultăți de diagnosticare. Nu de puține ori, tremorul este rezultatul unor reacții adverse la anumite medicamente, cum ar fi amiodarona, antidepresivele, litiul, acidul valproic, beta agonistii, antagoniștii receptorilor de dopamină și abuzul de alcool și cocaină.

Adesea, pacienții cu tremor cred că suferă de boala Parkinson. Prin urmare, este esențial în practică să se diferențieze tremorul esențial de boala Parkinson. Există criterii clare în acest sens și este relativ ușor pentru un neurolog cu experiență să facă distincția între cele două afecțiuni.

Ce teste de diagnostic sunt necesare pentru depistarea în timp util a tremorului?

În practica medicală, se urmează un anumit algoritm de diagnosticare. De o importanță primordială este realizarea unei anamneze detaliate – durata bolilor, progresia în timp, prezența încărcăturii familiale (tipică pentru tremorul esențial). Examinarea stării neurologice determină tipul de tremor și dacă există simptome suplimentare care să indice etiologia. Se efectuează teste de scriere, se desenează linii spiralate și drepte, se transferă lichidul dintr-un pahar în altul și se raportează o modificare a tremorului la inițierea unei mișcări sau la atingerea cu degetele. Se efectuează, de asemenea, un screening pentru tulburări hormonale sau metabolice, substanțe toxice.

Pentru a obiectiva frecvența și amplitudinea tremorului, cel mai adesea se efectuează o tremorgramă, iar în ultimii ani și-au găsit loc și metodele cu ultrasunete ( tremorgramă în mod M). Tomografia computerizată cu emisie monofotonică (SPECT) este utilizată pentru a diferenția tremorul esențial de parkinsonism la anumiți pacienți.

Care este locul noilor tehnologii și al telemedicinei în diagnosticarea tremorului?

Telemedicina este o provocare, dar extinde opțiunile pentru evaluarea pacienților cu tremor. La unii pacienți, tremorul nu este urmărit în timpul vizitei și al testării. În astfel de cazuri, biosenzorii avansați pot fi de ajutor pentru a evalua tremorul în situații reale de zi cu zi. De asemenea, au fost dezvoltate diferite aplicații pentru a evalua competențele folosind testele menționate mai sus, dar cu ajutorul unui dispozitiv mobil.

Care sunt opțiunile terapeutice pentru acești pacienți?

Rezultatele satisfăcătoare ale farmacoterapiei sunt raportate în cea mai mare parte în tremorul esențial. Terapia cu toxină botulinică, stimularea profundă a creierului sau ultrasunetele focalizate de înaltă intensitate sunt, de asemenea, utilizate la unii dintre acești pacienți. În ultimii ani, au existat, de asemenea, progrese tot mai mari în domeniul neuromodulării în tremorul esențial, pe baza stimulării electrice a nervilor periferici.

În tremorul parkinsonian, nu se poate aștepta întotdeauna un efect al terapiei antiparkinsoniene administrate. În cazul altor tremurături mai rare, opțiunile terapeutice sunt relativ limitate, dar disponibile. Din acest motiv, îi sfătuim pe pacienți să apeleze la ajutorul unui neurolog pentru a nu pierde oportunitățile de a avea o calitate mai bună a vieții.