• Cel mai prematur copil născut vreodată a fost Curtis Means din Alabama, care s-a născut la 21 de săptămâni și o zi.
  • Adiah și Adrial Nadarajah s-au născut la 126 de zile.
  • Dacă copiii s-ar fi născut chiar și cu o oră mai devreme de 22 de săptămâni, măsura de salvare a vieții nu ar fi fost încercată de spital, potrivit Guinness.

Un frate și o soră canadieni născuți la 22 de săptămâni au fost desemnați de Guinness drept cei mai prematuri gemeni din lume. Adiah și Adrial Nadarajah s-au născut la 126 de zile, depășind recordul anterior de 125 de zile de prematuritate stabilit în 2018 de gemenii din statul american Iowa.

Dacă copiii s-ar fi născut chiar și cu o oră mai devreme de 22 de săptămâni, măsura de salvare a vieții nu ar fi fost încercată de spital, potrivit Guinness. O sarcină la termen este de obicei de 40 de săptămâni, ceea ce îi face pe aceștia prematuri cu 18 săptămâni. Mama Shakina Rajendram a declarat că atunci când a început travaliul la doar 21 de săptămâni și cinci zile, medicii i-au spus că bebelușii nu erau viabili” și că aveau 0% șanse de supraviețuire”.

A fost a doua sarcină, după ce a pierdut-o pe prima cu doar câteva luni mai devreme în același spital din apropierea casei lor din Ontario. Părintele Kevin Nadarajah a spus că spitalul le-a spus că nu vor putea ajuta cu o sarcină atât de timpurie, lăsându-l treaz noaptea rugându-se cu fața plină de lacrimi”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Majoritatea spitalelor nu încearcă să salveze copiii născuți înainte de 24-26 de săptămâni. Dar, din fericire, cuplul a putut să se mute la Spitalul Mount Sinai din Toronto, care are o unitate specializată de terapie intensivă neonatală.

În a doua zi de travaliu a doamnei Rajendram – 21 de săptămâni și șase zile de sarcină – i s-a spus că, dacă copiii se vor naște chiar și cu câteva minute înainte de 22 de săptămâni, vor fi lăsați să moară.

În ciuda sângerărilor abundente, ea a spus că a făcut tot posibilul să țină copiii înăuntru” pentru încă câteva ore. În cele din urmă i s-a rupt apa la 15 minute după miezul nopții. La mai puțin de două ore după ce au intrat în 22 de săptămâni în pântece, copiii s-au născut.

Adiah și Adrial au trăit acum până la vârsta de un an, în ciuda problemelor medicale grave de la început. Am văzut de multe ori cum bebelușii aproape că au murit sub ochii noștri”, a declarat Rajendram. Deși sunt în continuare urmăriți îndeaproape de medici, frații se simt foarte bine”.

Cel mai prematur copil născut vreodată a fost Curtis Means din Alabama, care s-a născut la 21 de săptămâni și o zi.