• Președinții americani nu sunt obligați prin lege să își facă publice declarațiile fiscale.
  • Timp de decenii, președinții au făcut acest lucru în mod voluntar.
  • Fostul președinte a luptat din greu pentru a-și proteja declarațiile fiscale.

O comisie din Camera Reprezentanților din SUA a votat pentru a face publice șase ani de declarații fiscale ale lui Donald Trump. Măsura pune capăt unei bătălii juridice de aproape patru ani purtate de democrați pentru a obține documentele, care a fost decisă în cele din urmă de Curtea Supremă a SUA luna trecută.

Președinții americani nu sunt obligați prin lege să își facă publice declarațiile fiscale, dar timp de decenii au făcut acest lucru în mod voluntar.

Fostul președinte a luptat din greu pentru a-și proteja declarațiile fiscale. Comisia pentru căi și mijloace a Camerei Reprezentanților din SUA a votat marți seară cu 24-16 pentru publicarea documentelor, toți democrații din comisie fiind pentru, iar toți republicanii s-au opus.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Unul dintre membrii comisiei, democratul din Pennsylvania Brendan Boyle, a declarat ulterior: Acesta este unul dintre cele mai importante voturi pe care le voi da vreodată în calitate de membru al Congresului și îl susțin 100%.” Kevin Brady, republicanul cu rang înalt în comisie, a declarat că democrații tocmai au dezlănțuit o nouă armă politică periculoasă”.

Lista dușmanilor Congresului s-a întors”, a declarat congresmanul texan. Fiecare contribuabil american care ar putea ajunge de partea greșită a majorității din Congres este acum în pericol”. Nu este clar când va vedea publicul documentele financiare, care provin din perioada 2015-20, când Trump candida la președinție și servea la Casa Albă.

Lloyd Doggett, un democrat texan care face parte din comisie, a declarat pentru CNN că publicarea dosarelor ar putea dura câteva zile”, pentru a redacta informații personale, cum ar fi numerele de securitate socială.

Declarațiile ar putea oferi o privire de primă mână asupra finanțelor domnului Trump, inclusiv asupra activelor sale, surselor de venit, contribuțiilor caritabile și pasivelor, inclusiv posibilitatea unor împrumuturi datorate unor entități străine.

În 2016, Trump a devenit primul candidat la președinție al unui partid majoritar de la Richard Nixon, în 1972, care a refuzat să își facă publice declarațiile fiscale în timpul campaniei electorale. La momentul respectiv, el a declarat că va face acest lucru după ce se va încheia un audit al Serviciului Fiscal Intern.

Cu toate acestea, marți, democrații din comisie au declarat că Trump nu a fost de fapt supus unui audit în 2016 și că Serviciul de Venituri Interne nu și-a început auditul oficial până în 2019.

Comisia pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților a solicitat pentru prima dată declarațiile atunci când democrații au preluat conducerea camerei inferioare a Congresului în 2019. Comisia, citând o lege federală care îi permite să solicite acces special la declarațiile fiscale individuale, a declarat că informațiile erau necesare ca parte a unei revizuiri a legislației fiscale federale. Cu toate acestea, criticii republicani au replicat că astfel de explicații au fost doar o scuză pentru a avea acces la documentele financiare ale lui Trump.

Administrația Trump a refuzat să coopereze cu solicitarea comisiei, ceea ce a dus la o bătălie juridică de durată care s-a încheiat când Curtea Supremă a SUA, într-o opinie nesemnată, a confirmat o hotărâre a unei curți de apel potrivit căreia democrații aveau dreptul la declarații.

În 2020, New York Times a obținut copii scurse ale declarațiilor fiscale pe 18 ani ale lui Trump. Într-o serie de articole pe această temă, ziarul a relatat că președintele nu a plătit niciun impozit federal în 10 dintre acești 18 ani și doar 750 de dolari în fiecare dintre primii doi ani petrecuți la Casa Albă. De asemenea, publicația a dezvăluit că președintele de atunci se afla într-o luptă cu Internal Revenue Service cu privire la legitimitatea unei rambursări de taxe de 72,9 milioane de dolari pe care a solicitat-o și că avea o datorie de peste 400 de milioane de dolari, datorie care trebuia plătită până în 2024.

Un reprezentant al imperiului de afaceri al lui Trump a negat la momentul respectiv acuratețea raportului. Copiile oficiale ale declarațiilor fiscale ale fostului președinte, care ar trebui acum să fie publicate înainte ca republicanii să preia controlul Congresului la 3 ianuarie, ar trebui să rezolve problema.