• Decizia vine odată cu un val de procese la nivel de stat pentru a bloca legile anti-avort, după ce Curtea Supremă a eliminat dreptul constituțional la avort.
  • Un purtător de cuvânt al guvernatorului DeSantis a declarat în comunicat că administrația crede că legea va rezista în cele din urmă tuturor contestațiilor legale.
  • Acțiuni în justiție au fost depuse în Idaho și Mississippi în vederea obținerii unor măsuri similare.

Un judecător din Florida a decis să blocheze temporar o lege de stat care interzice avorturile după 15 săptămâni de sarcină, cu o zi înainte ca legea să intre în vigoare, în urma unei contestații juridice care susține că legea aprobată de guvernatorul republican Ron DeSantis la începutul acestui an încalcă în mod flagrant” Constituția statului.

Ordinul temporar care urmează să fie emis de judecătorul John Cooper de la Leon County Circuit Court urmează deciziei Curții Supreme a SUA de a anula dreptul constituțional la avort, trimițând decizia de a proteja sau nu accesul la avort înapoi la fiecare stat în parte.

Aceasta face parte dintr-un val de ordine judecătorești la nivel de stat de înghețare a legilor anti-avort și a așa-numitelor legi de declanșare care interzic aproape toate serviciile de avort, măsuri care urmează să intre în vigoare în peste o duzină de state în urma deciziei radicale a Curții Supreme. Administrația guvernatorului DeSantis va face apel la această decizie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În pofida a 20 de ani de încercări din partea legislativului condus de republicani de a desființa dreptul la avort în acest stat, accesul la îngrijiri a fost susținut în mod repetat în instanță – și de către alegătorii din Florida, care au aprobat în 1980 un amendament constituțional al statului pentru o protecție largă a dreptului la viață privată, inclusiv avortul, potrivit avocaților pentru dreptul la avort.

În săptămâna care a urmat deciziei Curții Supreme de Justiție din 24 iunie în cauza Dobbs vs. Jackson Women Health Organization, care a anulat precedentul istoric de o jumătate de secol din cauza Roe vs. Wade și hotărârea de confirmare a acestuia în cauza Planned Parenthood vs. Casey din 1992, judecătorii din Kentucky, Louisiana, Texas și Utah au blocat, de asemenea, temporar legile declanșatoare și alte procese restrictive privind avortul, în timp ce procesele intentate de apărătorii drepturilor la avort și de furnizorii de servicii de avort se desfășoară în instanțele de stat.