• Cercetătorii au analizat căutările pe Google provenite din SUA care menționau termeni precum pilula de avort, medicamentele mifepristone/mifeprex sau misoprostol/cytotec.
  • Căutările privind pilula de avort au fost mai mari în statele care erau mai restrictive în ceea ce privește drepturile reproductive sau care aveau mai puțin acces la îngrijire.
  • Cercetătorii au precizat că studiul lor nu poate confirma dacă vreuna dintre aceste căutări a fost legată de o tentativă reală de avort.

Căutările online pentru medicamente pentru avort au crescut vertiginos după ce proiectul de decizie al Curții Supreme de Justiție care a răsturnat cauza Roe vs. Wade la începutul lunii mai a fost eliminat, potrivit unei analize publicate în JAMA Internal Medicine.

Cercetătorii au analizat căutările pe Google provenite din SUA care menționau termeni precum pilula de avort, medicamentele mifepristone/mifeprex sau misoprostol/cytotec. Aceștia au extras date de la 1 ianuarie 2004 până la 8 mai 2022 și au studiat volumele de căutare pe oră cu 72 de ore înainte și după scurgere.

Analiza a constatat maxime record la nivel național pentru termenii de căutare legați de pilula de avort, cu aproximativ 350.000 de căutări în săptămâna 1 mai – 8 mai. Cercetătorii au remarcat că vârful de căutare a fost imediat după eliminarea dreptului, iar căutările au fost cu 162% mai mari decât se așteptau în perioada de 72 de ore de la publicarea proiectului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În plus, căutările privind pilula de avort au fost mai mari în statele care erau mai restrictive în ceea ce privește drepturile reproductive sau care aveau mai puțin acces la îngrijire. Nebraska are cel mai mare volum cumulat de căutări în perioada de 72 de ore de la scurgerea de informații, Iowa fiind pe locul al doilea, urmat de Missouri.

De ce este important

Cercetătorii au precizat că studiul lor nu poate confirma dacă vreuna dintre aceste căutări a fost legată de o tentativă reală de avort sau să determine informațiile demografice ale persoanelor care au căutat medicamente pentru avort.

Cu toate acestea, ei au spus că această creștere ar trebui să îi facă pe medici să conștientizeze faptul că pacientele lor pot decide să folosească pilule de avort, indiferent dacă furnizorii sunt implicați sau nu.

Deși mifepristone/mifeprex sau misoprostol/cytotec necesită o rețetă și utilizarea lor este restricționată în unele state, căutările pe internet pot reflecta persoane care explorează siguranța și eficacitatea acestor medicamente, modul de obținere a acestora sau stocarea în anticiparea unui acces restrâns, au scris aceștia.

Este posibil ca unii dintre cei care fac căutări să caute medicamente de substituție și/sau medicamente ilegale pentru avort ca alternative. Este imperativ ca informațiile privind locul în care femeile pot obține în mod legal și în siguranță medicamente pentru avort să fie accesibile online; inclusiv consultații de telemedicină cu profesioniști din domeniul sănătății.

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos a crescut în mod constant în popularitate de când FDA a aprobat mifepristona ca metodă de avort în 2000. Potrivit Institutului Guttmacher, un institut de cercetare în domeniul sănătății reproducerii care susține dreptul la avort, avortul medicamentos a reprezentat 54% din avorturile din SUA în 2020, în creștere de la 37% în 2017.

Chiar și înainte de decizia finală a Curții Supreme de anulare a deciziei Roe de săptămâna trecută, multe state restricționau deja accesul la avorturile medicamentoase efectuate prin intermediul serviciilor de telesănătate. În urma deciziei, procurorul general Merrick Garland a afirmat într-o declarație că statele nu pot interzice utilizarea mifepristonei, deoarece medicamentul a fost aprobat de FDA.

Marți, secretarul HHS, Xavier Becerra, a declarat că agenția va sprijini accesul la avortul medicamentos, călătoria în siguranță în statele care permit avorturile și confidențialitatea în domeniul sănătății.

Nu există un glonț magic, a declarat Becerra. Dar dacă există ceva ce putem face, vom găsi și vom face acest lucru la HHS. Într-adevăr, aceasta a fost instrucțiunea pe care am primit-o de la președintele Statelor Unite.