• Ian se deplasează spre nord-nord-vest, cu aproape 13 mile pe oră.
  • Avertizarea de inundații care pun în pericol viața se întinde de la Anclote River spre sud până la Flamingo.
  • În total, 19.283 de persoane au fost evacuate din casele lor în provincia cubaneză vestică Pinar del Río.

Uraganul Ian devine tot mai puternic în timp ce se îndreaptă spre Florida, provocând evacuări urgente și amenințând cu valuri de furtună periculoase în locuri care nu sunt obișnuite să fie lovite direct de un uragan.

Ian este acum un uragan de categoria 2 pe scara de vânt Saffir-Simpson, potrivit unei actualizări de la ora 17:00 ET de la Centrul Național pentru Uragane din Miami. Ochiul furtunii se află la aproximativ 150 de mile sud-est de vârful vestic al Cubei, iar Ian se deplasează spre nord-nord-vest, cu aproape 13 mile pe oră, a precizat centrul.

Florida ar putea începe să simtă mânia lui Ian încă de marți, iar condițiile de uragan ar putea lovi statul miercuri. Prognoza centrului de uragane pentru Ian a arătat o rată fără precedent de întărire de la furtună tropicală la uragan puternic, a declarat meteorologul Brandon Miller de la CNN.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Vânturile lui Ian s-au intensificat de la 85 mph luni după-amiază la 100 mph la ora 17.00 ET. Meteorologii se așteaptă ca Ian să devină un uragan major înainte de a lovi SUA, cu vânturi care vor atinge 111 mph sau mai mult.

Condițiile din vestul Cubei sunt așteptate să se deterioreze în această seară și pe parcursul nopții, fiind așteptate efecte semnificative ale vântului și ale valurilor de furtună”, a precizat centrul pentru uragane. Potrivit meteorologilor, Ian va fi probabil de categoria 3, cu vânturi de 120 mph sau mai mari, atunci când se va deplasa deasupra Cubei marți dimineață, și se așteaptă, de asemenea, să producă inundații rapide și posibile alunecări de teren în unele părți din Jamaica și Cuba. În total, 19.283 de persoane au fost evacuate din casele lor în provincia cubaneză vestică Pinar del Río.

Valul de furtună ar putea ridica nivelul apei peste nivelul normal al mareelor de-a lungul coastei din vestul Cubei în zonele cu vânturi de pe uscat din zona de avertizare de uragan în această seară și la începutul zilei de marți, a declarat centrul.

În SUA, peste 15 milioane de persoane sunt așteptate să sufere cel puțin vânturi cu forța unei furtuni tropicale în orașe precum Tampa, Orlando, Tallahassee și Jacksonville, a precizat Miller. O avertizare de valuri de furtună a fost adăugată pentru porțiuni din vestul Floridei, fiind posibile valuri de 5 până la 10 picioare, potrivit celei mai recente avize. Avertizarea de inundații care pun în pericol viața se întinde de la Anclote River spre sud până la Flamingo și include Tampa Bay.

Supravegherea de uragan de la Englewood până la râul Anclote, inclusiv Tampa Bay, a fost transformată în avertisment de uragan, potrivit celei mai recente avize emise de centrul pentru uragane. Acest lucru înseamnă că sunt așteptate condiții de uragan undeva în zona de avertizare, în acest caz, în termen de 24 până la 36 de ore, a precizat centrul.