Un ministru, „victimă” în scandalul nurcilor ucise. A demisionat după ce a fost criticat dur pentru decizia luată

Sursă foto: Profimedia
  • Mogens Jensen, ministrul Agriculturii din Danemarca, a demisionat miercuri
  • A fost dur criticat pentru decizia de a ucide întreaga populație de nurci
  • Acesta și-a recunoscut greșeala și a declarat că își asumă responsabilitatea
  • Într-o încercare de a îndrepta lucrurile, Guvernul a propus un proiect de lege prin care să interzică fermele de nurci până în 2022

Mogens Jensen, ministrul Agriculturii din Danemarca, a demisionat miercuri, după ce a fost criticat dur pentru ordinul de ucidere a întregii populații de nurci – purtătoare ale unei mutații de coronavirus, relatează France24.

Mogens Jenses a recunoscut săptămâna trecută că decizia Guvernului de a omorî întreaga populație de nurci – undeva la 15 – 17 milioane – nu a avut o bază legală.

„Nu mai am sprijinul necesar din partea partidelor din parlament. Trebuie să demisionez. E clar că s-au făcut greșeli și îmi asum responsabilitatea”, a declarat acesta pentru o televiziune daneză.

Danemarca a decis să ucidă întreaga populație de nurci pe 4 noiembrie, din teama că mutația s-ar putea transmite la oameni și ar putea amenința eficacitatea unui vaccin.

Unii dintre fermieri au protestat împotriva uciderii nurcilor sănătoase, după ce mass-media a dezvăluit că legislația daneză permitea Guvernului să ucidă nurcile din fermele contaminate, și nu întreaga populație de nurci – lucru pe care Guvernul l-a recunoscut mai târziu.

Pentru a îndrepta situația, guvernul a propus un proiect de lege care interzice fermele de nurci până în 2022 – cu toate acestea, scuzele nu fac prea multe pentru a restabili încrederea, chiar și în rândul aliaților guvernului.