Un oficial american susține că anumite imagini din satelit au surprins trupele rusești în „poziții de atac”

Sursă: Mediafax
  • O serie de imagini din satelit au arătat, potrivit unui oficial american, că unele unități rusești încep să se deplaseze în „poziții de atac” spre Ucraina.
  • Statele Unite cred că Rusia va ataca Ucraina până la sfârşitul săptămânii, deşi nu este încă sigur ce formă va lua atacul, a mai spus oficialul.
  • În ciuda situaţiei tot mai tensionate, oficialii americani şi europeni cred că încă există spaţiu pentru diplomaţie cu Rusia.

Potrivit unui oficial american, Rusia a mutat mai multe unităţi de artilerie cu rază lungă de acţiune şi lansatoare de rachete în poziţie de tragere, ameninţând Ucraina.

Imaginile din satelit au arătat că unele unităţi ruseşti şi-au părăsit zonele în care erau cantonate şi încep să se deplaseze în „poziţii de atac”, potrivit unui oficial american citat de CBS.

Statele Unite cred că Rusia va ataca Ucraina până la sfârşitul săptămânii, deşi nu este încă sigur ce formă va lua atacul, a mai spus oficialul.

Oficialii americani spun că Rusia are acum 80% din forţele de care va avea nevoie pentru a lansa o invazie la scară largă, iar restul sunt pe drum. Mai mult de 120.000 de soldaţi ruşi sunt adunaţi de-a lungul graniţelor Ucrainei – la est, în Rusia, şi la nord, în Belarus.  

Washingtonul a decis transferul personalului diplomatic de la Kiev în oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei.

Am ordonat aceste măsuri pentru un singur motiv – siguranţa personalului nostru – şi îi îndemnăm pe cetăţenii americani din Ucraina să părăsească imediat această ţară. Aceste precauţii prudente nu subminează în niciun fel susţinerea şi angajamentele noastre faţă de Ucraina. Parcursul pentru diplomaţie rămâne disponibil, dacă Rusia alege să se implice printr-o atitudine de bună-credinţă. Aşteptăm să trimitem înapoi personalul la Ambasada din Kiev imediat ce condiţiile vor permite aceste lucru”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de CNN.

În ciuda situaţiei tot mai tensionate, oficialii americani şi europeni cred că încă există spaţiu pentru diplomaţie cu Rusia.