• Programul Artemis va prevedea construirea Lunar Gateway – o nouă stație spațială în care astronauții vor putea locui și lucra.
  • După o serie de încercări eșuate de lansare la începutul anului, Artemis 1 a decolat miercuri de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.
  • Se estimează că misiunea va dura 25 de zile, incluzând tranzitul de plecare, călătoria în jurul Lunii și desfășurarea sateliților, urmată de un tranzit de întoarcere înainte de aterizarea în Oceanul Pacific în decembrie.

Omul ar putea locui pe Lună înainte de sfârșitul deceniului, a declarat un oficial important al NASA, după lansarea cu succes a rachetei Artemis. După o serie de încercări eșuate de lansare la începutul anului, Artemis 1 a decolat miercuri de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Racheta Artemis transportă nava spațială lunară Orion, care este dotată cu un manechin – un model al corpului uman folosit pentru a măsura impactul zborului asupra corpului. În cadrul unei discuții cu Laura Kuenssberg de la BBC, Howard Hu, managerul programului Orion, a vorbit despre obiectivul de a crea habitate pe Lună până la sfârșitul deceniului.

El a spus: Cu siguranță, în acest deceniu vom avea oameni care vor trăi pentru perioade de timp, în funcție de cât de mult timp vor sta pe suprafață, vor avea habitate, vor avea rovere pe sol. Vom trimite oameni la suprafață, vor trăi la suprafață și vor face știință.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

El a adăugat: Este primul pas pe care îl facem pentru explorarea spațiului cosmic pe termen lung, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume. Cred că aceasta este o zi istorică pentru NASA, dar și pentru toți oamenii care iubesc zborurile spațiale cu echipaj uman și explorarea spațiului cosmic de mare adâncime.”

Adică, ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor aduce din nou pe Lună.” Numit după zeița greacă a Lunii și sora zeului Apollo, omonimă a primelor misiuni lunare ale NASA, programul Artemis va prevedea construirea Lunar Gateway – o nouă stație spațială în care astronauții vor putea locui și lucra.

El a explicat că poarta va acționa ca o platformă orbitală care va fi o etapă pentru misiunile lunare, iar astronauții vor lua landers” de pe platformă spre și dinspre Lună. El a precizat că misiunile lunare reprezintă un pas către călătoriile cu echipaj uman pe Marte.

Hu a adăugat: Mergând mai departe, ne îndreptăm spre Marte, care este o etapă mai mare, o călătorie de doi ani, așa că va fi foarte important să învățăm dincolo de orbita noastră terestră.”