• Oficialii au refuzat să ofere detalii despre viitoarele exerciții comune, dar au declarat că portavionul va fi în port pentru câteva zile, în timp ce echipajul său va vizita Busan.
  • La doar câteva ore după ce nava a acostat, s-au format cozi lungi de membri ai echipajului care au susținut testele COVID-19 înainte de a fi transportați cu autobuzul în oraș.

Un portavion american a sosit vineri în Coreea de Sud pentru prima dată în aproximativ patru ani, urmând să se alăture altor nave militare într-o demonstrație de forță menită să trimită un mesaj Coreei de Nord, au declarat oficiali.

USS Ronald Reagan și navele care îl însoțesc au acostat la o bază navală din orașul-port Busan din sudul țării. Sosirea sa marchează cea mai semnificativă desfășurare de până acum în cadrul unui nou impuls pentru ca mai multe active strategice” ale SUA să opereze în zonă pentru a descuraja Coreea de Nord.

Comandantul grupului de atac, contraamiralul Michael Donnelly, a declarat reporterilor de la bordul navei că vizita a fost planificată de mult timp și a fost concepută pentru a construi relații cu aliații sud-coreeni și pentru a stimula interoperabilitatea între forțele navale.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Lăsăm mesajele în seama diplomaților”, a spus el, când a fost întrebat despre orice semnal către Coreea de Nord, dar a adăugat că exercițiile comune au fost concepute pentru a se asigura că aliații sunt capabili să răspundă la amenințări oriunde și în orice moment.

Este o oportunitate pentru noi de a exersa tactici și operațiuni”, a spus Donnelly. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a făcut presiuni pentru mai multe exerciții comune și alte demonstrații de putere militară ca un avertisment pentru Coreea de Nord, care a efectuat anul acesta un număr record de teste cu rachete după ce discuțiile nu au reușit să o convingă să pună capăt dezvoltării de arme nucleare și rachete.

Observatorii spun că Pyongyang pare, de asemenea, să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017. Coreea de Nord a denunțat desfășurările militare americane anterioare și exercițiile comune ca fiind repetiții pentru război și dovezi ale politicilor ostile ale Washingtonului și Seulului.

Vizita este prima în Coreea de Sud a unui portavion american din 2018. În acel an, aliații au redus multe dintre activitățile lor militare comune pe fondul eforturilor diplomatice de a se angaja cu Coreea de Nord, dar de atunci aceste discuții au intrat în impas, iar Pyongyang a prezentat luna aceasta o lege actualizată care codifică dreptul său de a efectua atacuri nucleare de primă utilizare pentru a se proteja.

Au apărut întrebări cu privire la rolul pe care l-ar putea juca cele aproximativ 28.500 de trupe americane staționate în Coreea de Sud în cazul în care ar izbucni un conflict în legătură cu Taiwanul.

Donnelly a declarat că astfel de întrebări sunt pentru factorii de decizie politică mai presus de el, dar a spus că operarea cu aliați cu vederi similare, cum ar fi Coreea de Sud, este o parte esențială a eforturilor Marinei americane de a menține securitatea și stabilitatea regională care există de peste șapte decenii.