Un proiect de lege aflat în Parlament ar putea reintroduce mandatele de supraveghere în anchete

  • În Parlament e un proiect pentru reintroducerea mandatelor de supraveghere în anchete.
  • CSM a avizat negativ proiectul din Parlament.
  • Ion Popa: „Firesc și legal este ca orice document să existe la dosar, să fie consultat.”

Dreptul oricui este respectat în instanță dacă orice act este atât la îndemâna apărării, cât și a acuzării.

Referitor la posibilitatea ca mandatele de supraveghere să fie incluse ca probe în dosarele penale, fostul judecător Ion Popa spune că ar fi păcat să ne întoarcem la modul în care se făcea justiția în anii ’50. La acea vreme, unele proceduri erau necunoscute chiar și celui care era judecat.

„Au existat situații în care acte ale dosarului – inclusiv mandate, cum au fost obținute, pe ce termene au fost date, nu erau cunoscute nici de apărători, nici de inculpat. Erau chestiuni strict la cunoștința procurorului și eventual a judecătorului. Acele plicuri galbene – trimit, văzut. Nu numai că este incorect, ci este nelegal, incorect în mod vădut și afectează grav dreptul la apărare.” a precizat fostul judecător, Ion Popa.

„Deci în anii 50, la fel se judeca e baza unor acte normative. Deci acele acte normative erau secrete. Iar cel care era judecat habar n-avea pe ce se judecă. Cu atât mai puțin avocatul, că nu știa de ce să-l apere. Situația este aproape identică cu ce se întâmpla atunci.” a mai adăugat acesta.