Un sondaj arată că două treimi dintre germani sunt nemulțumiți de cancelarul Olaf Scholz

Olaf Scholz este cancelar al Germaniei

Olaf Scholz este cancelar al Germaniei

Aproximativ două treimi dintre germani sunt nemulțumiți de activitatea cancelarului german Olaf Scholz și a coaliției sale fracționare, care s-a confruntat cu criză după criză de la preluarea mandatului în decembrie, potrivit unui sondaj publicat duminică.

Doar 25% dintre germani cred că social-democratul își face bine treaba, față de 46% în martie, potrivit sondajului realizat de Insa pentru săptămânalul Bild am Sonntag.

În schimb, 62% dintre germani cred că Scholz – care a fost vicecancelar sub conducerea veteranului lider conservator Angela Merkel în precedenta coaliție de guvernare – își face treaba prost, o cifră record, față de doar 39% în martie.

De când a preluat puterea, Scholz a trebuit să se confrunte cu războiul din Ucraina, o criză energetică, o inflație în creștere și acum cu seceta – toate acestea împingând cea mai mare economie europeană în pragul recesiunii. Criticii l-au acuzat că nu a dat dovadă de suficientă putere de conducere.Conform sondajului Insa, sprijinul pentru Partidul Social Democrat (SPD) a fost de doar 19 %, mult în urma conservatorilor din opoziție și a partenerilor de coaliție minori, Verzii, și sub cele 25,7 % obținute de SPD la alegerile federale de anul trecut.

Aproximativ 65 % dintre germani sunt nemulțumiți de activitatea guvernului german de coaliție în ansamblu, față de 43 % în martie. Sondajul vine după o săptămână deosebit de grea pentru Scholz.

În primul rând, a intrat într-un scandal pentru că nu l-a contrazis imediat pe președintele palestinian Mahmoud Abbas la o conferință de presă comună la Berlin, când acesta a acuzat Israelul de comiterea a 50 de Holocausturi.

Apoi, vineri, deputații opoziției din Hamburg l-au acuzat că a ascuns adevărul în timpul unei audieri privind o escrocherie fiscală majoră care a avut loc în timpul mandatului său de primar al orașului portuar din nordul țării – acuzații pe care acesta le neagă, protestând în schimb pentru că are pierderi de memorie.

Exit mobile version