• O alunecare de teren a doborât stâlpii de electricitate, iar 120.000 de gospodării au rămas fără curent electric.
  • Yokohama, un oraș situat la sud de Tokyo, a emis un ordin de evacuare pentru mii de locuitori.
  • Agenția meteorologică japoneză a retrogradat sâmbătă taifunul la ciclon extratropical.

Taifunul Talas s-a abătut sâmbătă asupra regiunilor centrale ale Japoniei, aducând cu sine ploi torenţiale şi provocând alunecări de teren care au cauzat două decese şi au rănit mai multe persoane, în timp ce zeci de mii de locuinţe au rămas fără electricitate, potrivit Reuters.

Oraşul Shizuoka, situat la sud-vest de capitala ţării, Tokyo, a fost deosebit de afectat de intemperii, înregistrând 417 mm de precipitaţii începând de joi, a anunţat Agenţia de Meteorologie a Japoniei (JMA). Taifunul Talas a generat vânturi de 65 km/h şi rafale care ating viteze de peste 90 km/h.

Un bărbat de 40 de ani a murit în Kakegawa, o localitate din prefectura Shizuoka, atunci când casa lui a fost distrusă de o alunecare de teren, au raportat sâmbătă postul public de televiziune NHK şi presa locală. Un alt bărbat, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit decedat după ce automobilul său a plonjat într-un baraj.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La Hamamatsu, o localitate situată tot în prefectura Shizuoka, o altă alunecare de teren a rănit uşor trei persoane, potrivit NHK.

120.000 de gospodării au rămas fără curent electric după ce o alunecare de teren a doborât doi stâlpi de electricitate, a anunţat furnizorul Chubu Electric Power Grid Co.

Deşi JMA a retrogradat sâmbătă dimineaţă taifunul Talas în categoria cicloanelor extratropicale, meteorologii niponi au prognozat alte ploi în prefectura Shizuoka pentru orele următoare şi i-au îndemnat pe localnici să fie atenţi la riscurile de inundaţii, alunecări de teren, valuri puternice şi ploi torenţiale în centrul, estul şi nordul Japoniei, inclusiv la Tokyo.

Oraşul Yokohama, aflat la 30 de kilometri sud de Tokyo, a emis o recomandare de evacuare până sâmbătă la prânz pentru 3.000 de rezidenţi.

Taifunul se afla sâmbătă dimineaţă la ora locală 06:00 (21:00 GMT, vineri seară) în Oceanul Pacific la 100 de kilometri sud de regiunile centrale ale Japoniei. Talas se îndreaptă spre nord-vest, însoţit de vânturi puternice.

Japonia este lovită de aproximativ 20 de taifunuri în fiecare an, în lunile de vară şi de toamnă. Săptămâna trecută, patru persoane au fost ucise şi 151 au fost rănite după trecerea taifunului Nanmadol peste regiunile sud-vestice ale arhipelagului nipon.

Potrivit unora dintre oamenii de ştiinţă, schimbările climatice ar spori gravitatea acestor fenomene meteorologice extreme.