• O navă de război americană a trecut prin apele care separă Taiwanul de China continentală, a anunțat Marina americană.
  • Totul se întâmplă la câteva zile după ce Beijingul a organizat antrenamente militare în jurul Taiwanului.
  • Nava ar fi străbătut o porțiune dintr-o strâmtoare care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă.

Mai multe forțe navale occidentale aflate sub conducerea SUA efectuează regulat „operațiuni de libertate de navigație” pentru a afirma statutul internațional al căilor navigabile regionale, cum ar fi strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud, scrie France 24.

Flota americană a transmis luni pe Twitter imagini cu echipajul care privește în strâmtoare, una dintre cele mai importante căi navigabile din lume pentru transportul maritim internațional.

China a declarat luni că a urmărit o navă de război americană prin strâmtoarea Taiwan, adăugând că Statele Unite au „exagerat” tranzitul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Colonelul Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei chineze, a declarat că trupele din zonă „rămân la un nivel ridicat de alertă în orice moment și vor apăra cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională, precum și pacea și stabilitatea regională”.

China pretinde Taiwanul ca teritoriu al său și a promis că va aduce într-o zi insula sub controlul său. De asemenea, China percepe întreaga strâmtoare Taiwan ca fiind apele sale teritoriale.

Jocuri de război

În data de 8 aprilie, China a efectuat timp de trei zile exerciții militare în jurul Taiwanului și a simulat atacuri țintite, dar și o blocadă a insulei.

Exercițiile au fost un răspuns la recenta vizită a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. Beijingul se irită la orice contact oficial între Taipei și guvernele străine.

În ultima zi a exercițiilor de săptămâna trecută, ministerul taiwanez al apărării a declarat că 54 de avioane chineze au trecut în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din sud-vestul și sud-estul Taiwanului, cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi din octombrie 2021.

În aceeași zi, nava USS Milius a navigat prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud.

Această desfășurare a declanșat o condamnare din partea Chinei, care a declarat că nava a „pătruns ilegal” în apele sale teritoriale.

De la încheierea jocurilor de război, navele de război și avioanele chineze au continuat să se învârtă în jurul Taiwanului.

Luni, Ministerul Apărării din Taipei a declarat că a detectat patru nave de război și 18 aeronave, dintre care patru au traversat zona ADIZ din sud-vestul țării.

Citește și