- După ce a fost în centrul atenției mai mulți ani, Greta Thunberg s-a retras din lumina reflectoarelor și vrea să susțină din umbră grupurile de activiști din țările care suferă deja efectele crizei climatice.
- Marea expunere media primită în ultimii ani a determinat-o pe Greta Thunberg să-și reducă drastic prezența în mass-media, cu scopul de a scoate la iveală numeroasele voci ale altor tineri activiști și activiști care organizează întâlniri și inițiative pentru a vorbi despre criză în întreaga lume.
- Schimbarea e radicală, mai ales în acești doi ani de pandemie, după cum explică un articol lung din Politico, citat de presa din Italia, și este derivată nu numai dintr-o mai mare conștientizare a lui Thunberg, care acum are 19 ani, ci și din limitările impuse de pandemie pentru a întâlni și organizarea de evenimente mari în orașe.
După ce a fost în centrul atenției mai mulți ani, Greta Thunberg s-a retras din lumina reflectoarelor și vrea să susțină din umbră grupurile de activiști din țările care suferă deja efectele crizei climatice.
În ultimii ani, Greta Thunberg a devenit cea mai discutată și ascultată activistă pe problema schimbărilor climatice, nu doar de mișcările ecologiste, ci și de șefii de guvern și politicieni, adesea criticați că nu fac suficient în țările lor pentru a reduce emisiile poluante.
Succesul său a derivat în mare parte din atenția enormă a mass-media, care au creat o vedetă din Greta.
Campania „Vineri pentru viitor” derivă din protestul lansat de Thunberg în Suedia pe 20 august 2018, când a decis să nu mai meargă la școală în zilele de vineri, până în data când vor avea loc alegeril politice, cerând guvernului să adopte o abordare mai serioasă la schimbările climatice. Protestul a apărut în urma unei veri deosebit de fierbinți în Suedia, care a dus la numeroase și extinse incendii.
În loc să meargă la școală, Thunberg a apărut în fiecare zi în fața clădirii Parlamentului suedez din Stockholm, arătând un panou cu cuvintele „Skolstrejk för klimatet” („Grevă școlară pentru climă”). După alegerile politice, Thunberg s-a întors la școală, dar a lipsit în fiecare vineri pentru a-și continua protestul. Vestea grevei sale particulare a început să fie preluată de mass-media și, de-a lungul timpului, mulți alți studenți, inițial în mare parte europeni, au început să urmeze exemplul organizând evenimente similare, care apoi aveau să devină treptat mai structurate cu coordonarea internațională în „sfera de aplicare a „Vineri pentru viitor”.
Între timp, Greta a devenit vedetă internațională, inclusiv sursă de amuzament pentru unii. Cu toate acestea, faima se pare să-i displacă Gretei, care a încercat să-și reducă prezența în mass-media în ultimele luni. Greta Thunberg, anunță Politico, e decisă să nu mai apară în mass-media, însă va lupta în continuare, din umbră, pentru mediu.