• Există zvonuri despre dispariția Președintelui Assad, iar biroul său neagă informațiile.
  • Atmosfera din Damasc este marcată de teamă. Locuitorii devin tot mai îngrijorați de avansul facțiunilor rebele.
  • În absența unei opoziții unite și cu facțiunile rebele având o istorie de diviziuni interne, există temeri că Siria ar putea intra într-o stare și mai gravă de haos.

Atmosfera din Damasc pare a fi una de confuzie și teamă, mulți oameni fiind incapabili să afle exact ce se întâmplă în timp ce facțiunile rebele se apropie tot mai mult. În mai multe suburbii, simboluri ale puterii dinastiei Assad au fost dărâmate sau răsturnate, scrie BBC.

Ministerul de Interne afirmă că a creat un inel de oțel în jurul capitalei. Însă forțele guvernamentale au eșuat în mod notabil în a asigura o astfel de apărare în orașele și satele care au căzut în mâinile facțiunilor rebele din întreaga țară.

Circulă zvonuri cu privire la locul în care se află Președintele Bashar al-Assad, oamenii înregistrând zborurile spre și dinspre Damasc pentru a afla dacă acesta ar fi plecat. Biroul său a negat toate aceste informații, afirmând că este încă la lucru în Damasc, dar nu există niciun semn de la el.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Siria a rămas o țară divizată, cu cicatricile adânci ale anilor de război civil nevindecate, în ciuda impasului aparent și a status quo-ului care a fost în vigoare timp de aproximativ patru ani până acum o săptămână și jumătate.

Statutul de paria al lui Assad a luat sfârșit în rândul colegilor săi lideri arabi, dar în Siria nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește construirea unui viitor viabil pentru poporul său în urma războiului. Prezența președintelui Assad a părut a fi un sigiliu, oricât de nesatisfăcător, asupra conflictului mortal care a făcut ravagii timp de ani de zile.

În cazul în care el nu mai este prezent, va apărea din nou un vid de putere, fără nicio indicație clară cu privire la modul în care acesta va fi umplut. Nu există o opoziție unificată care să preia conducerea. Facțiunile rebele au o istorie de diviziuni și lupte interne.

Grupul care a condus noua revoltă împotriva președintelui Assad își are bazele în extremismul Al-Qaeda. Liderul său a încercat să asigure alte comunități din Siria că nu le va impune ideologia sa, dar acestea rămân, în mod explicabil, îngrijorate de ceea ce ar putea urma. Vor exista temeri mai largi că Siria ar putea intra într-o stare și mai dezastruoasă, cu diferite facțiuni care se luptă între ele pentru control. Într-o regiune deja extrem de instabilă și volatilă, acest lucru ar putea alimenta tulburări și mai periculoase.

Dar, cel puțin pentru moment, mulți sirieni, atât din interiorul, cât și din exteriorul țării, sunt uniți de o speranță pe care mulți credeau că nu o vor mai trăi niciodată – aceea de a se putea întoarce la casele lor, pierdute de mult în războiul crâncen declanșat inițial de represiunea violentă a protestelor și disidenței de către Assad.

Citește și