• Ungaria va primi un prim eșantion din vaccinul rusesc Sputnik V, pentru teste de laborator, într-o săptămână și jumătate.
  • Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantități mai mari în a doua jumătate a lunii ianuarie.
  • Ungaria devine primă țară care introduce pe piața europeană vaccinul Sputnik V, care nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE.

Ungaria a declarat că va primi un prim eșantion din vaccinul împotriva Covid-19, fabricat în Rusia, într-o săptămână și jumătate, fiind primul stat membru UE care își anunță intenția de a obține vaccinul susținut de Kremlin, relatează Financial Times.

Aflat în carantină, după ce s-a infectat cu Covid-19, Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului, a declarat miercuri seară prin legătură video, că țara sa se află în „negocieri avansate” pentru obținerea vaccinului de la Moscova.

Achiziția vaccinului de către Budapesta și intrarea acestuia pe piața UE ar reprezenta o victorie simbolică pentru vaccinul rus Sputnik V, care a fost criticat de unii specialiști din cauza ritmului rapid de aprobare și a informațiilor limitate cu privire la eficacitatea acestuia.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Sputnik V nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE, care a încheiat acorduri cu câteva companii farmaceutice, printre care și Pfizer-BioNTech, pentru achiziționarea a mai mult de 1 miliard de doze.

Discuțiile despre achiziționarea vaccinului rusesc reprezintă ultimul semn al apropierii Ungariei de Rusia, țara vecină fiind criticată în ultima perioadă de către statele occidentale pentru că nu susţine o relaţie mai apropiată cu Nato şi pentru că şi-a majorat dependența energetică de Rusia.

Fondul suveran de investiţii al Rusiei, care finanțează dezvoltarea vaccinului, a declarat miercuri că studiile intermediare au arătat că acesta are o eficiență de 92%.

Ministrul Szijjarto a declarat că primele doze vor ajunge în Ungaria în termen de o săptămână și jumătate, pentru teste de laborator și că studiile clinice vor începe în decembrie. Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantități mai mari din a doua jumătate a lunii ianuarie, a afirmat el.

Ungaria a impus săptămâna trecută o carantină mai strictă decât în prima fază a pandemiei, cu o interdicție totală de circulație între orele opt seara și cinci dimineața, iar marți a fost aprobată și o nouă stare de urgență pentru 90 de zile.