• Uniunea Europeană a anunțat că Rusia ar putea fi lovită „în mod sensibil” dacă președintele rus Vladimir Putin nu încetează agresiunile față de Ucraina.
  • SUA au anunțat joi că Rusia a formulat mai multe opțiuni drept pretext ca să invadeze Ucraina, inclusiv potențiala utilizare a unui videoclip de propagandă care arată un atac înscenat.
  • Kremlinul a acuzat joi Washingtonul că a ignorat apelurile sale de a atenua situația, la o zi după ce Statele Unite au anunțat că vor trimite aproape 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România.

Uniunea Europeană a pregătit un pachet „robust și comprehensiv” de sancțiuni pe care să le aplice față de Rusia dacă aceasta va continua agresiunile față de Ucraina, după cum a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ziarele Handeslblatt și Les Echos, informează Reuters.

Rusia, care a preluat Crimeea de la Ucraina în 2014, a adunat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene. Aceasta cere garanții de securitate și, inclusiv, o promisiune că NATO nu va admite niciodată Kievul.

„Am pregătit un pachet robust și cuprinzător de sancțiuni financiare și economice” care includ „plafonarea accesului la capitalul străin” și „controale la export, în special în ceea ce privește bunurile tehnice”, a declarat pentru ziare președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 din Marea Baltică a făcut, de asemenea, parte din pachetul de sancțiuni. Dacă gazoductul poate fi pus în funcțiune depinde „de comportamentul Rusiei. […]. Persoanele apropiate de (n.r. președintele rus Vladimir) Putin și oligarhii ar putea fi, bineînțeles, loviți în mod sensibil„, a adăugat von der Leyen.

SUA au anunțat joi că Rusia a formulat mai multe opțiuni drept pretext ca să invadeze Ucraina, inclusiv potențiala utilizare a unui videoclip de propagandă care arată un atac înscenat. Între timp, Kremlinul a condamnat desfășurarea de trupe americane în regiune.

Totodată, Kremlinul a acuzat joi Washingtonul că a ignorat apelurile sale de a atenua situația, la o zi după ce Statele Unite au anunțat că vor trimite aproape 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România.