• Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească cu încă un an măsurile restrictive împotriva Belarusului.
  • Măsurile se vor aplica până la 28 februarie 2024.
  • În plus, persoanelor fizice și juridice din UE le este interzis să furnizeze fonduri, direct sau indirect, persoanelor incluse pe listă.

Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească cu încă un an măsurile restrictive împotriva Belarusului, din cauza represiunilor din interiorul țării și a sprijinului acordat de aceasta agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Decizia a fost luată pe baza rezultatelor evaluării anuale și având în vedere menținerea gravității situației interne din țară și participarea continuă a Belarusului la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Măsurile se vor aplica până la 28 februarie 2024.

Începând din august 2020, UE a impus runde succesive de sancțiuni împotriva celor responsabili de represiunea internă și de încălcarea drepturilor omului în Belarus și în contextul implicării Belarusului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, semnalând astfel părților politice și economice responsabile că acțiunile lor și sprijinul acordat regimului și Federației Ruse au avut un cost”, se arată în mesaj.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3

Măsurile restrictive includ o interdicție de intrare în UE și înghețarea activelor pentru persoanele aflate pe listă, care conține în prezent 195 de persoane, inclusiv președintele autoproclamat al Republicii, Alexander Lukașenko, precum și înghețarea activelor aplicată pentru 34 de organizații. În plus, persoanelor fizice și juridice din UE le este interzis să furnizeze fonduri, direct sau indirect, persoanelor incluse pe listă.

De asemenea, Belarus face în continuare obiectul unor sancțiuni economice specifice, inclusiv restricții în sectorul financiar, comerț, bunuri cu dublă utilizare, tehnologie și telecomunicații, energie, transport și alte domenii.

„UE condamnă în termenii cei mai fermi implicarea Belarusului în războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, UE este hotărâtă să abordeze situația drepturilor omului din această țară și va continua să sprijine poporul belarus în cererea sa legitimă de democrație, inclusiv prin sprijinirea societății civile și a mass-mediei independente”, se arată în mesaj.