• Ambasadorii celor Douăzeci și Șapte au aprobat pe 20 iunie principiul unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
  • Interdicția nu se va aplica înainte de sfârșitul lunii martie 2025 contractelor actuale, explică două surse.
  • Un termen menit să liniștească statele care se tem pentru securitatea aprovizionării în timpul iernii.

Ambasadorii celor Douăzeci și Șapte au aprobat pe 20 iunie principiul unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest al patrusprezecelea bloc atacă serviciile de transbordare și reexport de gaz natural lichefiat rusesc în porturile europene.

Textele sunt încă în curs de finalizare. Acestea vor fi disponibile și vor intra în vigoare pe 24 iunie, după adoptarea de către miniștrii de externe ai UE. Cu toate acestea, interdicția nu se va aplica înainte de sfârșitul lunii martie 2025 contractelor actuale, explică două surse. Un termen menit să liniștească statele care se tem pentru securitatea aprovizionării în timpul iernii.

Potrivit ONG-ului Bond Beter Leefmilieu, aceste interdicții vor avea un impact foarte limitat asupra Uniunii Europene. „Nouăzeci la sută din volumele transbordate în 2023 sunt destinate piețelor non-europene”, iar transbordările au reprezentat puțin mai puțin de un sfert din fluxul de GNL rusesc către UE în 2023, a remarcat ONG-ul. Franța este una dintre cele trei țări europene, cu Belgia și Spania, care facilitează și mai mult comerțul cu GNL rusesc prin servicii de transbordare/reexport prin intermediul terminalului său Montoir-de-Bretagne unde Elengy (o subsidiară a Engie).

Recomandări

ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT
CINE E NOU PREȘEDINTE AL AN

Citește și