• Ursula Von der Leyen anunță că în UE va începe livrarea a 100 de milioane de doze
  • În UE au fost aprobate trei vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca
  • Puțin peste 40 de milioane de doze au fost folosite până acum în Uniunea Europeană
  • Pfizer și-a mărit producția și a promis 200 de milioane de doze în plus pentru UE

100 de milioane de doze de vaccin pe lună, începând din aprilie. Asta promite președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat că livrările de vaccin anti-Covid vor intra în normal.

Președintele Comisiei Europene, mizează pe planurile anunțate de producătorii de vaccinuri și pe faptul că urmează să fie aprobate mai multe seruri anti-Covid în Europa.

Uniunea Europeană a primit până acum două săptămâni un total de 51,5 milioane de doze, iar Comisia a suferit deja o avalanșă de critici din cauza întârzierilor înregistrate de Pfizer – BioNtech și de AstraZeneca – Oxford.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Așadar, dacă nu apar noi surprize, din aprilie ar trebui să avem 100 de milioane de doze lunar pentru toate statele membre.

Câte doze de vaccin au fost administrate până acum în UE

Puțin peste 40 de milioane de doze au fost folosite până acum în Uniunea Europeană, mai puțin de jumătate față de SUA, unde s-au administrat aproape 88 de milioane de vaccinuri și aproape dublu față de Marea Britanie, unde au fost vaccinate aproape 23 de milioane de persoane.

Germania a imunizat cel mai mult, 7,3 milioane, fiind urmată de Franța cu 5,7 milioane și de Italia cu aproape 5 milioane și jumătate de vaccinări.

Ce propuneri au producătorii de vaccin

Din fericire Pfizer și-a mărit producția și a promis 200 de milioane de doze în plus pentru UE, anul acesta, iar Moderna promite 150 de milioane extra. Pfizer și Moderna ar trebui să trimită 860 de milioane de doze în Europa, anul acesta, dar preocupă AstraZeneca.

Producătorul a anunțat că va livra mult mai puține vaccinuri în trimestrul 2 și în primele luni a trimis jumătate din dozele contractate. De aceea, Italia a decis să blocheze un export de vaccinuri către Australia.

Situația se poate îmbunătăți, dacă EMA va aproba săptămâna aceasta și serul de la Johnson & Johnson, care se administreaza intr-o singura doză.