UNRWA poate primi Premiul Nobel pentru Pace, susține șeful ONU, Antonio Guterres. Cine sunt favoriții

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA), Curtea Internațională de Justiție și șeful ONU, Antonio Guterres, se numără printre favoriții pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an, au declarat experții, într-un an marcat de războaiele din Gaza și Ucraina, conform Reuters.

Având în vedere trecutul, Comitetul Nobel norvegian este capabil să producă o surpriză totală în anunțul din 11 octombrie – inclusiv să nu acorde deloc premiul.

Casele de pariuri îl consideră favorit la câștigarea premiului din acest an pe disidentul rus Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie în februarie. Dar acest lucru nu este posibil, deoarece el nu poate primi premiul postum.

Un alt favorit al agențiilor de pariuri, ucraineanul Volodymyr Zelenski, este puțin probabil să câștige, deoarece este liderul unei națiuni aflate în război.

În schimb, având în vedere că anul 2024 este marcat de războiul dintre Israel și Hamas, care se extinde în prezent, de un conflict ucrainean aflat în al treilea an și de vărsarea de sânge din Sudan, care a provocat strămutarea a peste 10 milioane de persoane, comitetul ar putea dori să se concentreze asupra actorilor umanitari care ajută la alinarea suferinței civililor.

„UNRWA ar putea fi un astfel de candidat. Aceasta desfășoară o activitate extrem de importantă pentru palestinienii civili care suferă din cauza războiului din Gaza”, a declarat pentru Reuters Henrik Urdal, director al Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo.

Un premiu pentru UNRWA ar fi controversat, a adăugat el, având în vedere acuzațiile formulate de Israel potrivit cărora o parte din personalul său a luat parte la atacul din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului de către gruparea militantă Hamas, care a declanșat războiul din Gaza.

Unele țări și-au întrerupt finanțarea către UNRWA ca urmare a acuzațiilor. De atunci, majoritatea donatorilor au reluat finanțarea. În august, o anchetă internă a ONU a declarat că nouă membri ai personalului ar fi fost implicați în atac și au fost concediați.

UNRWA a declarat că Israelul încearcă să obțină desființarea organizației. Agenția, înființată în 1949 în urma războiului pentru crearea Israelului, oferă asistență umanitară milioanelor de palestinieni din Fâșia Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

Comitetul secret de acordare a premiilor, format din cinci membri și numit de parlamentul norvegian, ar putea dori, de asemenea, să se concentreze asupra necesității de a consolida ordinea mondială internațională construită după cel de-al Doilea Război Mondial și instituția sa supremă, Organizația Națiunilor Unite.

Acest lucru ar putea însemna acordarea unui premiu secretarului general, Antonio Guterres, cu sau fără instanța sa supremă, CIJ, a declarat Asle Sveen, un istoric al Premiului Nobel pentru Pace.

Unii dintre nominalizații cunoscuți includ agenția ONU pentru refugiați, ICNUR, Papa Francisc și naturalistul britanic David Attenborough. În total, 286 de candidați au fost nominalizați pentru premiul din acest an.

Premiul de anul trecut a revenit lui Narges Mohammadi, un avocat iranian pentru drepturile femeilor, încarcerat, într-o mustrare adresată liderilor teocrați de la Teheran și un impuls pentru protestatarii antiguvernamentali.

Exit mobile version