- Unsprezece țări europene s-au angajat să „coopereze mai strâns” de-a lungul lanțului de aprovizionare cu energie nucleară și să promoveze „proiecte industriale comune”.
- Țările au semnat la Stockholm o declarație pentru „a confirma în comun dorința lor de a consolida cooperarea europeană în domeniul energiei atomice”.
- La întâlnire a participat și comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.
Unsprezece țări europene s-au angajat să „coopereze mai strâns” de-a lungul lanțului de aprovizionare cu energie nucleară și să promoveze „proiecte industriale comune” în domeniul noii capacități de generare, precum și a noilor tehnologii, cum ar fi reactoarele mici. Acest lucru este raportat de Euractiv, scrie „Adevărul european”.
Advertisment
Țările au semnat la Stockholm o declarație pentru „a confirma în comun dorința lor de a consolida cooperarea europeană în domeniul energiei atomice”.
„Energia nucleară este unul dintre multele instrumente de a ne atinge obiectivele climatice, de a genera energie electrică de bază și de a asigura securitatea aprovizionării”, se arată în declarația, care a fost semnată în marja unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE găzduită de Suedia, care deține în prezent UE. preşedinţie.
Recomandări
Ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnes Pannier Runacher, care a inițiat întâlnirea, a declarat că obiectivul alianței este de a „structura cooperarea în întregul lanț valoric nuclear” și de a oferi Europei „toate instrumentele pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050”.
Cei unsprezece semnatari includ Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Finlanda. La întâlnire a participat și comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.
Scopul cooperării este de a promova cercetarea și inovarea, precum și de a contribui la stabilirea „regulilor de securitate unificate în conformitate cu cele mai bune practici internaționale”, se arată în declarația comună. În mod important, acesta vizează, de asemenea, „consolidarea cooperării industriale în dezvoltarea capacităților nucleare europene” și explorarea „proiectelor industriale comune” pentru noi reactoare.
Partenerii noștri