Uraganul Fiona lovește Republica Dominicană și Puerto Rico. Trei persoane au murit

Uraganul Fiona se îndrepta spre nord luni seară, după ce a adus ploi torențiale și vânturi puternice în Republica Dominicană și o pană totală de curent în statul vecin Puerto Rico, provocând moartea a cel puțin trei persoane.

Primul uragan care lovește direct Republica Dominicană de la Jeanne, care a lăsat pagube grave în septembrie 2004, Fiona a provocat inundații grave, izolând sate, forțând aproximativ 12.500 de persoane să își părăsească locuințele și lăsând 709.000 de persoane fără curent electric. Pagubele sunt considerabile, a declarat președintele Luis Abinader, care intenționează să declare stare de dezastru în provinciile La Altagracia, unde se află renumita stațiune Punta Cana, El Seibo și Hato Mayor.

Un om a fost ucis în urma căderii unui copac în orașul de coastă Matancitas, la nord de capitala Santo Domingo, a declarat reporterilor Juan Manuel Mendez, oficialul pentru operațiuni de urgență.

Uraganul de categoria 2, cu viteze maxime ale vântului de 177 km/h, se afla la aproximativ 129 km la sud-est de Insula Grand Turk, a anunțat Centrul Național pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, și se așteaptă să se întărească la categoria 3 în timp ce se îndreaptă spre apele calde ale Caraibelor către Turks și Caicos.

Marți, centrul lui Fiona este așteptat să treacă în apropierea arhipelagului, unde a fost declarată o alertă de uragan, a precizat NHC, fiind așteptate condiții de furtună tropicală și în Bahamas. După ce a strabatut Puerto Rico, Fiona a ajuns în Republica Dominicană, în apropiere de Boca Yuma, luni dimineață, centrul său ajungând pe coasta de nord a insulei Hispaniola înainte de prânz.

În La Altagracia, în extremitatea estică, revărsarea râului Yuma a avariat ferme și a lăsat izolate mai multe localități. companiile de electricitate și de apă lucrează pentru a restabili serviciile în zonele afectate. Puerto Rico, un teritoriu al Statelor Unite, este în continuare lovit de vânturi puternice, fulgere frecvente și ploi abundente după ce Fiona a ajuns acolo duminică după-amiază, aruncând până la 30 de inci (76,2 cm) de ploaie în unele zone.

Furtuna vine la cinci ani după ce Puerto Rico a fost devastat de uraganul Maria, care a declanșat cea mai gravă pană de curent din istoria Statelor Unite.

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat luni cu guvernatorul Puerto Rico, Pedro Pierluisi, promițând că va adăuga mai mult personal de sprijin trimis pe insulă în următoarele zile.

Exit mobile version