• Vânturi cu forța unei furtuni tropicale erau așteptate în sudul peninsulei la sfârșitul zilei de marți.
  • Încă nu era clar unde anume se va prăbuși Ian la țărm.
  • Ian a ajuns în provincia cubaneză Pinar del Rio, unde oficialii au înființat 55 de adăposturi, au evacuat 50.000 de persoane.

Ian a ajuns în provincia cubaneză Pinar del Rio, unde oficialii au amenajat 55 de adăposturi, au evacuat 50.000 de persoane și au luat măsuri pentru a proteja culturile din principala regiune producătoare de tutun a țării.

Uraganul Ian a lovit marți vestul Cubei ca un uragan major și a lăsat un milion de oameni fără electricitate, apoi s-a îndreptat spre Florida, pe un curs de coliziune cu apele calde ale Golfului, în condițiile în care se așteaptă ca acesta să se consolideze și să devină o furtună catastrofală de categoria 4.

Ian a ajuns în provincia cubaneză Pinar del Rio, unde oficialii au înființat 55 de adăposturi, au evacuat 50.000 de persoane și au luat măsuri pentru a proteja culturile din principala regiune producătoare de tutun a țării. Centrul Național al Uraganelor din SUA a declarat că Cuba a suferit „efecte semnificative ale vântului și ale valurilor de furtună” atunci când uraganul a lovit cu vânturi maxime susținute de 205 kmh.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Se aștepta ca Ian să se întărească și mai mult deasupra Golfului cald al Mexicului, atingând vânturi maxime de 209 km/h în apropierea coastei de sud-vest a Floridei, unde s-a ordonat evacuarea a 2,5 milioane de persoane.

Vânturi cu forța unei furtuni tropicale erau așteptate în sudul peninsulei la sfârșitul zilei de marți, atingând forța unui uragan miercuri – când se preconiza că ochiul va atinge pământul. Având în vedere că vânturile cu forța unei furtuni tropicale se întindeau la 225 de kilometri de centrul lui Ian, se așteptau pagube pe o zonă extinsă din Florida.

Încă nu era clar unde anume se va prăbuși Ian la țărm. Traiectoria sa exactă ar putea determina cât de severă va fi valul de furtună pentru Tampa Bay, a declarat Brian McNoldy, cercetător în domeniul uraganelor la Universitatea din Miami. Aterizarea la sud de golf ar putea face ca impactul să fie „mult mai puțin grav”, a spus McNoldy.

Gil Gonzalez și-a astupat ferestrele marți și avea saci de nisip pregătiți pentru a-și proteja casa din Tampa. El și soția sa își făcuseră provizii de apă îmbuteliată și împachetaseră lanterne, baterii pentru telefoanele mobile și un aragaz de tabără înainte de a fi evacuați.

„Toate bunurile de preț, le-am pus sus, în casa unui prieten și în apropiere, și am încărcat mașina”, a spus Gonzalez la ieșire. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a îndemnat oamenii să se pregătească pentru întreruperi prelungite de energie electrică și să iasă din calea potențială a furtunii.