• Liderul deputaților Alianței USR PLUS, Ionuț Moșteanu, acuză „comportamentul de maidan” al lui Dan Tănasă și cere noi sancțiuni
  • Parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancționați cu reducerea drastică a indemnizației până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară
  • USR PLUS cere oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tanasă din funcția de președinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse, „funcție în care extremiștii nu își au locul”

Parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancționați cu reducerea drastică a indemnizației până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, potrivit unui proiect USR PLUS, după un scandal cu înjurături în Parlament ce i-a avut în prim-plan pe Dan Tănasă și Ionuț Moșteanu.

„Ca urmare a derapajelor incalificabile și inacceptabile consemnate în Parlamentul României săptămâna trecută, cu prilejul conferinței de presă susținute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desființării Secției speciale, USR PLUS depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancțiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancționați cu reducerea drastică a indemnizației. De asemenea, USR PLUS a depus o sesizare la Comisia juridică, de disciplină și imunități pe numele deputatului AUR Dan Tanasă”, anunță USR PLUS.

Liderul deputaților Alianței USR PLUS, Ionuț Moșteanu, acuză „comportamentul de maidan” al lui Dan Tănasă și cere noi sancțiuni.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Am văzut zilele trecute cum acționează extremiștii în Parlament. Am văzut înjurături și jigniri care nu își au locul niciunde, cu atât mai puțin în clădirea Parlamentului. Știu că acești indivizi nu se vor opri aici și, de aceea, este nevoie de noi sancțiuni. Nu putem tolera comportamentul de maidan afișat zilele trecute. Iar social-democrații, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu și Serban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiștii din AUR. Am văzut până acum o alianță strânsă între PSD-AUR în Parlament, însă, ca în orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu încurajate”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților.

Conform sursei citate, propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, în sensul ca la art. 52 să se introducă o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins: „f) reținerea din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferența dintre aceasta și valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni.”

Liderii USR PLUS reamintesc că, pe forma actuală a legislației, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sancționate cel mult cu avertisment scris.

„Este evident că această sancțiune este una mult prea blândă față de gravitatea faptelor săvârşite, iar existența ei nu este de natură, aşa cum s-a dovedit în mod concret, să descurajeze săvârşirea de astfel de fapte descalificante. Prin noul paragraf propus a fi introdus în Statutul deputaților și al senatorilor, sancțiunea maximă pentru parlamentarul care s-ar face vinovat de un comportament injurios sau calomniator ar fi de reducere a indemnizației până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Sancțiunea pecuniară ar putea fi pentru cel mult trei luni. Abaterile ar urma să fie constate de Comisia juridică, de disciplină și imunități, la sesizarea președintelui de ședință, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator. De asemenea, în contextul incidentului din 24 martie din Parlament, deputatul USR PLUS Silviu Dehelean a depus o sesizare împotriva deputatului AUR Dan Tanasă, care a dovedit un limbaj inacceptabil și o atitudine dezonorantă pentru calitatea deținută”, se menționează în comunicatul de presă.

USR PLUS cere oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tanasă din funcția de președinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse, „funcție în care extremiștii nu își au locul”.