• Tensiunile sunt mari între Coreea de Nord și Coreea de Sud, iar acestea ar putea izbucni în curând într-o criză.
  • Coreea de Nord ar putea provoca un conflict înainte de alegerile americane din noiembrie.
  • Un expert spune că acest lucru ar putea antrena SUA într-un conflict în peninsulă.

Tensiunile sunt în creștere între Coreea de Nord și Coreea de Sud, iar acest lucru ar putea duce la un conflict mai devreme sau mai târziu, conform Business Insider.

Deși nu există niciun indiciu că va urma un război la scară largă, o provocare din partea Coreei de Nord – accentuată într-un an electoral pentru Coreea de Sud și SUA – ar putea determina represalii din partea Președintelui sud-coreean.

„Natura reală a oricărei viitoare crize nord-coreene este dificil de prezis”, a scris Sue Mi Terry, cercetător senior pentru studii coreene la Council on Foreign Relations, într-un articol pentru Foreign Affairs săptămâna trecută, adăugând că ar trebui să se aștepte cel puțin „provocări non-letale”, cum ar fi atacurile cibernetice împotriva instituțiilor guvernamentale și de apărare.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

La celălalt capăt al spectrului, Coreea de Nord ar putea efectua mai multe teste pentru racheta sa balistică intercontinentală cu combustibil solid Hwasong-18 sau testa o armă nucleară tactică, sau chiar să meargă dincolo de „sabotaj”, așa cum a descris Terry, lansând „un atac militar real, chiar dacă limitat, împotriva Coreei de Sud”, nu foarte diferit de incidentele din 2010, când Coreea de Nord a bombardat Yeonpyeong și a scufundat o navă sud-coreeană, ucigând 46 de membri ai echipajului.

O astfel de ciocnire între Coreea de Nord și Coreea de Sud ar putea să degenereze rapid într-un conflict mai amplu. Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a adoptat o poziție mai dură față de Coreea de Nord de la alegerea sa de acum doi ani, consolidând legăturile cu SUA și Japonia, spre dezaprobarea Pyongyangului.

Yoon, după cum a scris Terry, „este un șoim declarat și a promis să răspundă cu forță la orice atac nord-coreean”. Cum arată acest lucru rămâne neclar, dar pregătește terenul pentru o presiune tot mai mare.

O schimbare notabilă a avut loc anul acesta, când Coreea de Nord a declarat Coreea de Sud „principalul nostru inamic” și a amenințat că o va „anihila complet” împreună cu SUA dacă va fi provocată. Deși acestea pot părea doar cuvinte de luptă, liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a efectuat o schimbare majoră în fundal, eliminând orice obiectiv de unificare.

Aceasta a inclus demolarea publică a Monumentului celor Trei Cărți pentru Reunificarea Națională, construit de tatăl lui Kim, ca simbol al reunificării pașnice a Coreei. Mișcarea a fost alarmantă și probabil parțial influențată de faptul că administrația Yoon a adoptat o poziție mai dură față de Coreea de Nord decât cea a predecesorului lui Yoon, Moon Jae-in.

Aceste probleme mai mari sunt în joc într-o perioadă deosebit de tensionată: un an electoral important pentru SUA. În aprilie, Coreea de Sud a organizat, de asemenea, alegeri legislative, în care partidul lui Yoon a pierdut locuri; politicile sale interne s-au confruntat adesea cu o opoziție puternică.

Într-un episod recent al emisiunii „The Capital Cable” a Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, axat pe viitorul politicii nord-coreene, Terry a vorbit despre potențialul unei provocări înainte de alegerile din SUA, referindu-se la cercetarea CSIS din acest an care a constatat cum Coreea de Nord a organizat de patru ori mai multe teste de armament în anii de alegeri din SUA decât în ceilalți ani.

Alegerile, care se anunță a fi o revanșă între Președintele Joe Biden și fostul Președinte Donald Trump, ar putea fi notabile pentru Coreea de Nord, dar asta nu înseamnă că este singurul lucru la care se gândește Kim.

Lucrurile sunt destul de diferite acum față de cum erau acum patru ani. De când discuțiile de la Hanoi cu Trump au eșuat în 2019, iar pandemia COVID-19 a izolat și mai mult așa-numitul Regat Eremit, Kim a făcut un pas mare înapoi în ceea ce privește angajamentul cu SUA, orientându-se în schimb către aliații mai tradiționali ai țării, Rusia și China.

Allison Hooker, fost asistent adjunct al Președintelui și director principal pentru Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat în emisiunea „The Capital Cable” că pe scena mondială se întâmplă multe lucruri pe care Coreea de Nord le poate exploata în interes propriu, inclusiv războiul din Ucraina, pentru care Coreea de Nord a contribuit cu arme pentru Rusia, și tensiunile dintre China și Taiwan.

Se întâmplă multe și acasă, inclusiv în ceea ce privește testarea rachetelor și a armelor și programul nuclear al Coreei de Nord. Hooker a declarat că Kim a lucrat din greu în aceste domenii și ar putea căuta să se reangajeze în politica externă cu SUA și Coreea de Sud în viitor.

„Ideea este să se reangajeze dintr-o poziție de mare putere”, a spus ea.

Citește și